Snouden: Izraelska haj-tek kompanija pomogla Saudijcima da ubiju Kašogija

"U današnjem svijetu (Grupa NSO) je najgora od najgorih u prodaji tih sredstava za krađu koja se aktivno trenutno koriste da krše ljdska prava disidenata, opozicionih ličnosti i aktivista"
108 pregleda 3 komentar(a)
Džamal Kašogi, Foto: Beta-AP
Džamal Kašogi, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 07.12.2018. 22:06h

Uzbunjivač Edvard Snouden, bivši programer američke Nacionalne bezbJednosne agencije (NSA), koji se nalazi na listi traženih lica u SAD, rekao je da postoji veza između ubistva saudijskog novinara Džamala Kašogija i izraelske tehnološke kompanije.

U obraćanju putem video linka grupi izraelskih novinara i drugih gostiju, Snouden, koji se nalazi u Rusiji, kritikovao je sve veću izraelsku sajber industriju nadzora.

On je kazao da postoji veza između ubistva Kašogija i saudijskog korišćenja softvera Pegasus izraelske kompanije Grupe NSO čije je sjedište u Hercliji kraj Tel Aviva, prenijeli su izraelski mediji.

"Kako to da imamo industrije u razvijenim zemljama koje koriste svoju moć ne da spasavaju živote već za zaradu do te mjere i do takvog nivoa nemarnosti i neodgovornosti da to zapravo počinje da košta života?" pitao je Snouden izraelsku publiku.

Snouden je izraelsku kompaniju okarakterisao kao "najgoru od najgorih" među kompanijama koje se bave sajber nadgledanjem, rekavši da je "cio biznis zasnovan na ideji razvoja sredstava za digitalnu krađu".

Izraelska kompanija za odnose s javnošću Orenštajn Hošen pozvala je Snoudena da se obrati skupu.

Kompanija koju je kritikovao bila je predmet kontroverze posljednjih godina kada je jedna kanadska firma tvrdila da njen Pegasus softver koriste zemlje s "sumnjivim odnosom prema ljudskim pravima i nasilnim ponašanjem bezbjednosnih službi".

Pegasus šalje poruke na telefone pojedinih osoba koje ih navode da kliknu na link i tada kompanija ima punu kontrolu nad tim telefonima, uključujući sadržaj, istoriju i može da aktivira svoj mikrofon i kameru ako želi.

Snouden je rekao da mnogi ljudi u publici vjeruju svojoj industriji više nego nekoj drugoj, ali je apelovao na njih da razmotre kako se njena sredstva koriste da nanesu štetu u drugim zemljama.

"U današnjem svijetu (Grupa NSO) je najgora od najgorih u prodaji tih sredstava za krađu koja se aktivno trenutno koriste da krše ljdska prava disidenata, opozicionih ličnosti i aktivista", rekao je on, dodajući da su aktivnost te kompanije predatorske.

Snouden je dodao da se linkovi šalju meksičkim novinarima, policajcima, antikorupcionaškim grupama i da kompanija ni ne zna ko su ti ljudi, niti brine jer smatra da to nije njen problem.

On je rekao da postoji razlog zbog koga vjeruje da je Pegasus softver povezan s ubistvom Kašogija u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

"Kako su znali koje su mu namjere? Kako su odlučili da je on neko protiv koga moraju da djeluju, da je vrijedan rizika?", upitao je Snouden, dodavši da su telefon i kontakti Kašogijevog prijatelja bagovani korišćenjem softvera koji je kreirala izraelska kompanija ali da se ne zna lanac posljedica jer kompanija to nikada neće komentarisati.

Snoudenovo ime je sedmicama bilo na naslovnim stranama svjetske štampe kada je prije pet godina razotkrio da je američka tajna služba špijunirala milione ljudi, nezakonito prikupljajući podatke o prijateljima i neprijateljima, o kancelarki Angeli Merkel, jednako kao i osumnjičenima za terorizam.

SAD su ga osudile za špijunažu i krađu državnih tajni, ali on tvrdi da još uvijek voli svoju zemlju i nada se da će se jednom vratiti. Takođe je rekao izraelskoj publici da je javna tajna da Izrael špijunira SAD.

Preporučujemo za Vas