Jedinstvena prilika: Zavirite iza kulisa čuvenog okupljanja kineskih moćnika

Na kineskom "lianghui", ili "dva sastanka", kako se nazivaju, privlače hiljade delegata iz cijele zemlje na sjednice Narodnog kongresa i Kineske narodne političke konsultativne konferencije
1 komentar(a)
Ažurirano: 18.03.2017. 17:49h

Svakog marta, zavjese se podižu u glavnom gradu Kine, Pekingu i svijet može da svjedoči o dva najznačajnija događaja u političkom kalendaru.

Na kineskom "lianghui", ili "dva sastanka", kako se nazivaju, privlače hiljade delegata iz cijele zemlje na sjednice Narodnog kongresa i Kineske narodne političke konsultativne konferencije.

U zemlji u kojoj se većina ključnih odluka donosi iza kulisa, čak i proviriti kroz zavjese je rijetkost za fotografe koji rade za strane novinske organizacije u Kini.

Godišnja okupljanja uključuju brojne osmišljene događaje, od kojih se mnogi odvijaju unutar Velike narodne sale na zapadu Tjenanmen trga, u samom srcu Pekinga.

Izgrađen za manje od godinu dana, 1959. na proslavi 10. godišnjice od osnivanja Narodne republike Kine, glavni auditorijum može da primi 10.000 ljudi.

Ceremonijalno savjetodavno tijelo parlamenta, Kineska narodna politička konsultativna konferencija, sastaje se paralelno sa Narodnim kongresom. Sastavljen od poslovnih magnata, umjetnika, monaha, nekomunista i drugih predstavnika šireg društva, ono nema zakonodavnu vlast.

Neki delegati i zvaničnici koji prisustvuju "sastancima" nose tradicionalnu odjeću sa etničkim motivima, dok su drugi u vojnim uniformama ili jednostavnim crnim odijelima, boje koja je u suprotnosti sa dominantnom crvenom bojom Velike sale.

Konkretni detalji o temama razgovora, uključujući i ciljeve ekonomskog rasta i budžeta, pod velom su tajnosti uoči zasjedanja.

Na dan otvaranja Narodnog kongresa, premijer Li Kećijang je objavio ključne ekonomske ciljeve u svom stilu obraćanja o stanju nacije.

Sastanak se završava pažljivo isplaniranom godišnjom konferencijom za novinare.

Međutim, ovo nije najznačajniji politički događaj u Kini. Daleko važniji je partijski kongres koji se održava svake jeseni, na kojem predsjednik Si Đinpingpredstavlja novu generaciju rukovodilaca, pozicije koje iziskuju mnogo manipulisanja u parlamentu.

Galerija

Bonus video: