GCHQ: Apsurdne su optužbe da smo prisluškivali Trampa

"One su apsolutno smiješne i treba ih ignorisati" rekao je portparol Agencije u kratkom saopštenju
0 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: Reuters
Donald Tramp, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.03.2017. 13:26h

Britanska agencija za nadzor GCHQ ocenila je danas apsurdnim optužbe Bijele kuće da je prisluškivala predsjednika SAD Donalda Trampa na zahtjev njegovog prethodnika Baraka Obame.

Optužbe koje je prvo iznio komentator televizije Foks njuz, sinoć je ponovio portparol Bijele kuće Šon Spajser.

Britanski Vladin štab za komunikacije (GCHQ) odstupio je od svoje uobičajene prakse i izdao saopštenje ovim povodom.

Agencija je ljutito navela da su "apsurdne" nedavne optužbe da je angažovana da stavi aktuelnog predsjednika SAD na mjere prisluškivanja.

"One su apsolutno smiješne i treba ih ignorisati" rekao je portparol Agencije u kratkom saopštenju.

Na pitanje agencije Frans pres agencija je navela da ovaj način saopštavanja sa njene strane "nije neuobičajen ali da ton možda jeste".

Donlad Tramp je izazvao brojne reakcije kada je 4. marta preko Tvitera optužio bivšeg predsjednika Baraka Obamu da je naredio da se prisluškuju njegove telefonske linije, bez pružanja bilo kakvih dokaza da podrži tu tvrdnju.

Obama je preko svog portparola odmah demantovao te tvrdnje. Tramp je zatim zatražio od Kongresa da ih ispita.

Dvije nedjelje poslije Trampove tviter poruke sudija Endru Napolitano je rekao u emisiji Foks Njuza da Obama nije koristio američku bezbjednosnu agenciju, CIA ili FBI, niti američko ministarstvo pravde za to prislučkivanje nego je angažovao britansku agenciju GCHQ.

Portparol Bijele kuće Šon Spajser bombardovan pitanjima tokom dnevnog brifinga rekao je juče da predsjednik "ostaje pri svojim" optužbama, pominjući program na Foks njuzu u kojem je naveden sudija Napolitano.

Moćni Obavještajni odbor američkog Senata juče je saopštio da nema nikakve dokaze koji bi poduprli optužbe predsjednika Trampa.

Bonus video: