Tilerson: Kraj strateškog strpljenja prema Pjongjangu i vojna opcija na stolu

"Naravno da ne želimo da stvari dođu do vojnog sukoba", rekao je on, ali i dodao "ako oni podignu nivo prijetnji njihovog programa naoružanja na nivo koji po našem mišljenju zahtijeva akciju, ta opcija će biti na stolu"
3 komentar(a)
Reks Tilerson, Foto: Reuters
Reks Tilerson, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.03.2017. 09:54h

Američka politika "strateškog strpljenja" prema Pjongjangu više ne važi, rekao je danas u Seulu američki državni sekretar Reks Tilerson i dodao da su moguće sve opcije, uključujući i vojnu.

Vojna akcija SAD protiv Sjeverne Koreje je "opcija" koja je na stolu, rekao je Tilerson na zajedničkoj konferenciji za medije sa svojim južnokorejskim kolegom Jun Bjung-Seom, poslije posjete demilitarizovanoj zoni koja razdvaja Sjevernu i Južnu Koreju.

"Naravno da ne želimo da stvari dođu do vojnog sukoba", rekao je on, ali i dodao "ako oni podignu nivo prijetnji njihovog programa naoružanja na nivo koji po našem mišljenju zahtijeva akciju, ta opcija će biti na stolu".

On je rekao da je američka "politika strateškog strpljenja gotova".

"Ispitujemo novi niz diplomatskih mera, bezbjednosnih i ekonomskih. Sve opcije su na stolu", rekao je Tilerson.

Tilerson je na prvoj azijskoj turneji od kada je postao državni sekretar. Posjetio je Japan, a poslije Južne Koreje otputovaće u Kinu.

Bonus video: