"DA IZBJEGNU NEPRILIKE"

Asanž: Pomoćićemo kompanijama da se zaštite od hakerskih programa CIA

Asanž je danas, obraćajući se putem Fejsbuka uživo iz ambasade Ekvadora u Londonu gdje živi od 2012, optužio CIA-u za "pogubnu nesposobnost" jer je čuvala hakerske tajne na jednom mjestu, prenosi AFP
69 pregleda 1 komentar(a)
Džulijan Asanž, Foto: Beta-AP
Džulijan Asanž, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 09.03.2017. 18:09h

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž rekao je danas da će njegova organizacija sarađivati sa tehnološkim kompanijama kako bi im pomogla da se zaštite od hakerskih programa CIA-e.

"Odlučili smo da radimo s tim kompanijama, da im omogućimo ekskluzivan pristup nekim tehničkim detaljima koje imamo, kako bi se izbjegle neprilike", rekao je Asanž na onlajn konferenciji za medije, prenosi AP.

Asanž je priznao da su tehnološke kompanije zatražile više detalja o sistemima CIA-a za sajber špijunažu čije postojanje Vikililks tvrdi da je objelodanio objavivši u utorak veliku količinu obavještajnih podataka za koje navodi da su procurjeli iz američke Centralne obavještajne agencije.

CIA za sada nije ni potvrdila ni negirala autentičnost tih podataka, napominje američka agencija. Asanž je danas, obraćajući se putem Fejsbuka uživo iz ambasade Ekvadora u Londonu gdje živi od 2012, optužio CIA-u za "pogubnu nesposobnost" jer je čuvala hakerske tajne na jednom mjestu, prenosi AFP.

"Ovo je istorijski čin pogubne nesposobnosti, kada neko stvori takav arsenal i onda ih sve čuva na jednom mjestu", zaključio je osnivač Vikiliksa.

Rojters navodi da Vikiliks nije objavio sve podatke o programima koji bi bili potrebni za hakovanje telefona, kompjutera i televizija povezanih sa Internetom.

U utorak je Vikiliks objavio oko 9.000 dokumenata za koje tvrdi da su dio ogromne količine podataka procurjelih iz CIA-a, opisavši ih kao dosad najobimnije objavljivanje tajnih obavještajnih podataka.

Dokumenta pokazuju da je CIA proizvela više od 1.000 štetnih kompjuterskih sistema - virusa i drugih programa koji mogu da se infiltriraju i preuzmu kontrolu nad ličnom elektronikom, tvrdi Vikiliks, dok je CIA danas optužila tu medijsku organizaciju da pomaže američkim rivalima i ugrožava bezbjednost Amerikanaca.

Preporučujemo za Vas