Tilerson nije lično predstavio izvještaj o ljudskim pravima: "Presedan", "Vodi se kao nestao"

Veoma diskretni državni sekretar, koji se rijetko oglašava od kada je stupio na funkciju 2. februara, nije danas lično novinarima u direktnom televizijskom obraćanju predstavio izveštaj o ljudskim prava, što je 25 godina običaj američke diplomatije
0 komentar(a)
Reks Tilerson, Foto: Reuters
Reks Tilerson, Foto: Reuters
Ažurirano: 03.03.2017. 21:16h

Šef američke diplomatije Reks Tilerson večeras je kritikovan što nije lično predstavio godišnji izvještaj Stejt departmenta o ljudskim pravima u svijetu.

Veoma diskretni državni sekretar, koji se rijetko oglašava od kada je stupio na funkciju 2. februara, nije danas lično novinarima u direktnom televizijskom obraćanju predstavio izveštaj o ljudskim prava, što je 25 godina običaj američke diplomatije.

Predstavljanje tog izvještaja "važan je trenutak" u američkoj diplomatiji, pored izvještaja o vjerskim slobodama i terorizmu, ocijenila je agencija Frans pres i dodala da šef američke diplomatije ličnim predstavljanjem tih izvještaja daje "dodatnu težinu" tim pitanjima.

Izvještaj je predstavljen bez Tilersona i njegovog zamjenika zaduženog za ljudska prava.

Republikanski senator Marko Rubio, koji podržava administraciju predsjednika Donalda Trampa, naveo je na Tviteru da je odsustvo šefa američke diplomatije "presedan".

Bivši zamjenik šefa diplomatije Tom Malinovski podsjetio je da su svi državni sekretari od Vorena Kristofera od 1993. lično predstavljali izvještaje o ljudskim pravima.

Malinovski je na Tviteru u poruci naslovljenoj "Tilerson se vodi kao nestao" dodao da to nije dobro ni za njega ni za SAD.

Predsjednik organizacije Hjuman Rajts Voč Kenet Rot se zapitao da li je Tilerson odsustvom želio da izbjegne novinarska pitanja o Trampovoj politici.

Bonus video: