Tramp ukida zabranu ulaska za državljane Iraka

Ministarstvo pravde SAD saopštilo je sredinom februara da će Tramp "u bliskoj budućnosti" zamijeniti novom uredbom svoju izvršnu uredbu o obustavi ulaska u SAD za državljane sedam pretežno muslimanskih zemalja
1 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: Reuters
Donald Tramp, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.03.2017. 09:44h

Novom izvršnom uredbom, koju se očekuje da će američki predsjednik Donald Tramp potpisati danas, Irak će biti uklonjen sa liste zemalja čijim se državljanima privremeno zabranjuje ulaz u Sjedinjene Američke Države (SAD).

Prema riječima četiri američka zvaničnika koji su željeli da ostanu anonimni, odluka je uslijedila nakon pritiska koji su izvršili Pentagon i Stejt department, prenose agencije.

Pentagon i Stejt department su pozvali Bijelu kuću da razmotri odluku o zabrani ulaska u SAD iračkim državljanima, imajući u vidu ključnu ulogu te zemlje u borbi sa pripadnicima takozvane Islamske države.

Ministarstvo pravde SAD saopštilo je sredinom februara da će Tramp "u bliskoj budućnosti" zamijeniti novom uredbom svoju izvršnu uredbu o obustavi ulaska u SAD za državljane sedam pretežno muslimanskih zemalja.

Ministarstvo je navelo i da, s obzirom na predstojeću zamjenu, američki Apelacioni sud za Deveti sudski okrug ne bi trebalo da ponovo razmatra raniju odluku kojom je suspendovana Trampova uredba donijeta 27. januara.

Bonus video: