Saradnik: Iranski predsjednik Rohani će se kandidovati za drugi mandat

Hasan Rohani, umjeren vjernik koji je izabran 2013. uz podršku umjerenih i reformatorskih krugova za prvi četvorogodišnji mandat, još nije zvanično objavio da li će se kandidovati
0 komentar(a)
Hasan Rohani, Foto: Reuters
Hasan Rohani, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.02.2017. 10:44h

Iranski predsjednik Hasan Rohani odlučio je da se kandiduje za drugi četvorogodišnji mandat na predsjedničkim izborima 19. maja, prenjeli su danas mediji riječi njegovog bliskog saradnika.

"Rohani je došao do zaključka posljednjih nedjelja da će učestvovati na predsjedničkim izborima", rekao je potpredsjednik zadužen za parlamentarna pitanja Hoseinali Amiri novinarima u parlamentu, među kojima i zvaničnoj agenciji Irna, koja je prenjela njegove riječi.

Hasan Rohani, umjeren vjernik koji je izabran 2013. uz podršku umjerenih i reformatorskih krugova za prvi četvorogodišnji mandat, još nije zvanično objavio da li će se kandidovati.

Kandidati treba da se prijave najkasnije do 15. aprila. Savjet čuvara ustava onda ima deset dana da odobri kandidature. Izborna kampanja treba da počne 28. aprila da bi se završila 17. maja.

Bivši potpredsjednik za vrijeme ultrakonzervativnog predsjednika Mahumeda Ahmadinedžada, Hamid Bagaje, prvi je objavio svoju kandidaturu 18. februara kao nezavisni kandidat.

U septembru prošle godine Ahmadinedžad, predsjednik od 2005. do 2013. rekao je da se neće kandidovati poslije intervencije vrhovnog vodje, ajatolaha Alija Hamnenija ,koji ga je odvratio od te namjere. Hamnei je rekao da bi trebalo izbjeći polarizaciju

U konzervativnom kampu nova grupa nazvana "Narodni front islamske revolucije" formirana je u decembru sa ciljem da okupi sve grupe i ličnosti i izađe sa jednim kandidatom.

Bonus video: