Uhapšen kritičar predsjednika Kirgistana: Kriv za korupciju ili eliminacija konkurencije?

Kancelarija javnog tužioca saopštila je da je Tekebajev osumnjičen da je, u vrijeme kada je bio visoki član privremene vlade, od jednog ruskog investitora uzeo mito u visini od milion dolara obećavši mu da će preuzeti lokalnu telekomunikacionu kompaniju
0 komentar(a)
Omurbek Tekebajev, Foto: Reuters
Omurbek Tekebajev, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.02.2017. 09:13h

Kirgistanska služba državne bezbjednosti saopštila je da je danas uhapsila opozicionog političara Omurbeka Tekebajeva na osnovu optužbi za korupciju, što bi ga moglo eliminisati iz trke za predsjednika na predstojećim izborima.

U saopštenju se navodi da je Tekebajev (58) uhapšen na aerodromu nakon što je doputovao iz Turske, prenosi Rojters.

Kancelarija javnog tužioca saopštila je da je Tekebajev osumnjičen da je, u vrijeme kada je bio visoki član privremene vlade, od jednog ruskog investitora uzeo mito u visini od milion dolara obećavši mu da će preuzeti lokalnu telekomunikacionu kompaniju.

Tekebajev predvodi parlamentarnu frakciju partije Ata Meken (Otadžbina) i jedan je od najglasnijih kritičara predsjednika Almazbeka Atambajeva, čiji se mandat završava ove godine.

Jedan član parlamenta iz redova frakcije partije Ata Meken rekao je da Tekebajev poriče da je počinio bilo kakav prestup i da hapšenje smatra nezakonitim nastavkom političkih represija.

Prema riječima istog poslanika, partija je planirala da održi kongres u roku od mjesec dana i imenuje Tekebajeva za predsjedničkog kandidata.

Ova centralnoazijska država, koja je nekada bila u sastavu Sovjetskog Saveza, održaće predsjedničke izbore 19. novembra, navodi britanska agencija.

Bonus video: