BBC, CNN, NY TIMES, LA TIMES MEĐU ZABRANJENIMA

Burne reakcije na Trampovu zabranu izvještavanja iz Bijele kuće

Bijela kuća je u petak, pooštrivši svojevrsni "rat" protiv pojedinih medija, između ostalog zabranila prisustvo BBC-u i "Los Angeles times-u", dok je konzervativnim medijima poput "Fox news", "One America News network" i "Breitbart news" dozvolila da prisustvuju dnevnom brifingu, koji je održan bez kamera, što inače dotad nije bio slučaj
0 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: Reuters
Donald Tramp, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.02.2017. 15:59h

Mnogi američki mediji osudili su danas kao "neprihvatljivu" i "uvrijedljivu po demokratske ideale" odluku Bijele kuće da zabrani učešće nekih medijskih kuća, među kojima su CNN i NewYork Times, na dnevnim konferencijima Bijele kuće za novinare, javlja AFP.

Bijela kuća je u petak, pooštrivši svojevrsni "rat" protiv pojedinih medija, između ostalog zabranila prisustvo BBC-u i "Los Angeles times-u", dok je konzervativnim medijima poput "Fox news", "One America News network" i "Breitbart news" dozvolila da prisustvuju dnevnom brifingu, koji je održan bez kamera, što inače dotad nije bio slučaj.

Tom brifingu prisustvovao je izvjestan broj medija koji redovno izvještavaju o Bijeloj kući kao dio "pula", uključujući Reuters i Blumberg.

S druge strane, AP je u znak protesta bojkotovao tu konferenciju, a AFP je protestovao što je isključen, mada je bio u "pulu" i nepozvan prisustvovao konferenciji.

Udruženje dopisnika koji izvještavaju o radu Bijele kuće saopštilo je da "snažno protestuje" protiv odluke nove američke administracije, obećavši da će o tome razgovarati sa osobljem Bijele kuće.

Tokom brifinga bez prisustva kamera, portparol Bijele kuće Šon Spajser rekao je da je Bijela kuća pokazala "ogromnu pristupačnost" pri čemu su, kako tvrdi, njen tim i konferencije za novinare "vjerovatno pristupačniji nego što je to bio slučaj sa prethodnom administracijom".

AFP napominje da nije neuobičajeno da republikanske i demokratske administracije drže konferencije za novinare odabranim medijima, ali naglašava da je jučerašnji brifing prvobitno najavljen kao redovna konferencija koja je otvorena za akreditovane medije.

Džejk Taper iz CNN-a opisao je potez nove administracije SAD kao "neamerički" i kao "neprihvatljiv od strane Trampove Bijele kuće".

Kritike je iznio i "New York Times", koji u uvodniku ocjenjuje da je isključenje pojedinih medija "apsolutna povreda demokratskih ideala".

Neki mediji su podsjetili i da je u decembru Spajser za "Politico" rekao da Trampova Bijela kuća nikada neće zabraniti rad nekog medija.

Tramp je u petak oštro kritikovao medije kao "neprijatelja naroda", dan nakon što je njegov glavni strateg obećao da će se odnosi sa medijima "svakog dana sve više pogoršavati".