Mistura: Gdje su SAD u rješavanju sirijskog sukoba?

On je rekao da razumije da SAD imaju tri prioriteta, borbu protiv islamske države, ograničenje uticaja jednog regionalnog aktera, misleći na Iran, kao i da se ne dovodi u opasnost jedan od svojih glavnih saveznika u regionu
0 komentar(a)
Stafan de Mistura, Foto: Reuters
Stafan de Mistura, Foto: Reuters
Ažurirano: 19.02.2017. 13:51h

Izaslanik Ujedinienih nacija za Siriju Stafan de Mistura zapitao se o američkom angažovanja u traženju političkog rješenja o toj zemlji, nekoliko dana uoči nastavka međusirijskih pregovora u Ženevi pod pokroviteljstvom svjetske organizacije.

"Gdje su SAD? Ne mogu da vam kažem jer ništa ne znam", rekao je De Mistura na bezbjednosnoj konferenciji u Minhenu, koja danas završava.

On je rekao da razumije da SAD imaju tri prioriteta, borbu protiv islamske države, ograničenje uticaja jednog regionalnog aktera, misleći na Iran, kao i da se ne dovodi u opasnost jedan od svojih glavnih saveznika u regionu.

De Mistura je dodao da se sad u Vašingtonu raspravlja kako riješiti tu "kvadraturu kuga". Ali on je postavio pitanje SAD-u da li žele definitivno da pobijede Islamsku državu, jer, kako je rekao, da bi se to ostvarilo neophodno je naći vjerodostojno političko rješenje za Siriju.

Administracija predsjednika SDA Donalda Trampa do sada je davala malo znakova o svom učešću u diplomatskim naporima za rješenje šestogodišnjeg sirijskog sukoba, piše AFP.

Nije se izjasnila ni o tome kako vidi političko rješenje, posebno o sudbini sirijskog predsjednika Bašara al Asada. Opozicija traži da Al Asad ode kao što je dugo tražila i administracija bivšeg predsjednika SAD Baraka Obame.

Specijalni američki izaslanik iz međunarodne koalicije za borbu protiv ekstremista Bret Mak - Gurk, koji je učestvovao u debati u Minhenu, rekao je da se američka administracija upravo preispituje cio proces od početka do kraja.

"Bićemo vrlo egoistični kada je riječ o zaštiti i promociji naših interesa", dodao je on.

Novi međusirijski pregovori treba da se nastave u četvrtak u Ženevi pod pokroviteljstvom UN, poslije tri runde u 2016, u kojima nije ostvaren nikakav napredak zbog velikog jaza između zaračenih strana oko političke tranzicije i Al Asadove sudbine.

"Vrijeme je da se ponovo proba", rekao je de Mistura podsjećajući da su se uslovi promijenili sa približavanjem između Moskve, saveznika vlasti u Damasku i Ankare koja podržava opoziciju.

Zahvaljujući tom približavanju krajem decembra uspostavljeno je primirje, vrlo krhko doduše, i proces pregovora u Kazahstanu usmjerenih prije svega na poštovanje tog primirja.

"Razgovori u Ženevi će se odnositi na rezoluciju UN 2254, međunarodnu mapu puta o rješenju sukoba", rekao je De Mistura.

Šef Nacionalne sirijske koalicije, glavne opozicione grupe, Anas al Abdeh, koji je takođe prisutan na minhenskom skupu, rekao je da će oni ići u Ženevu na razgovore ali i dodao nijedan problem neće biti riješen dok je Bašar Al Asad na vlasti.

Bonus video: