Prvi sastanak Tilersona i Vanga od izbora Trampa za predsjednika SAD

Tilerson je izazvao bijes Pekinga kada je pretio da će Kini blokirati pristup spornim ostrvima u Južnom kineskom moru. Taj potez bi, kako su ocijenili kineski mediji, mogao da dovede do "vojnog sukoba"
0 komentar(a)
Reks Tilerson, Vang Ji, Foto: Reuters
Reks Tilerson, Vang Ji, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.02.2017. 11:07h

Šefovi američke i kineske diplomatije, Reks Tilerson i Vang Ji, sastali su danas u Njemačkoj prvi put od inauguracije predsjednika SAD Donalda Trampa.

Tilerson i Vang sastali su se na marginama G20 u Bonu, a tema razgovora su i nedavne tenzije između Vašingtona i Pekinga poput Tajvana, spornih ostrva u Južno kinesko moru ili trgovine.

Američki predsjednik je na početku mandata rekao da je spreman da dovede u pitanje politiku "jedne Kine", odnosno da je Tajvan deo Kine, zatim povukao izjavu.

Tilerson je izazvao bijes Pekinga kada je pretio da će Kini blokirati pristup spornim ostrvima u Južnom kineskom moru. Taj potez bi, kako su ocijenili kineski mediji, mogao da dovede do "vojnog sukoba".

Na trgovinskom planu, Kina je postala glavna meta administracije Donalda Trampa.

Trampova administracija optužuje Peking da svojim izvozom uništava radna mjesta u SAD, zbog čega je američki predsjednik zapretio protekcionističkim mjerama.

Bonus video: