Šta čeka Netanjahua tokom posjete SAD: S kojim će se Trampom sastati?

Tokom čitave predsjedničke kampanje Tramp je favorizovao izraelsku nacionalističku desnicu, ali je ublažio neke svoje stavove o ključnim pitanjima otkako je postao predsjednik, navodi agencija AP
1 komentar(a)
Benjamin Netanjahu, Foto: Reuters
Benjamin Netanjahu, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.02.2017. 11:03h

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu doputovao je u Vašington pred sjutrašnji sastanak u Bijeloj kući s predsjednikom SAD Donaldom Trampom za koji i svjetske agencije i izraelski mediji navode da je pun neizvjesnosti.

Netanjahu će se danas sastati s državnim sekretarom SAD Reksom Tilersonom, a novinarima je po dolasku u SAD rekao da "očekuje samo dobre stvari" na sastanku s Trampom.

Džeruzalem post podsjeća da izraelski novinari procjenjuju uspjeh premijerove posjete Ovalnom ofisu po odnosu dvojice lidera i dužini razgovora u četiri oka.

Isti izvor navodi da se već zna da su odnosi Netanjahua i Trampa dobri i da se oni znaju godinama, kao i da Netanjahu dobro poznaje Trampovog zeta i savjetnika Džareda Kušnera, čiji ga otac Čarls podržava skoro dvije decenije.

Vjeruje se da Tramp i Netanjahu imaju političkog interesa da njihov sastanak bude jako uspješan, nakon napetih odnosa Netanjahua s bivšim predsednikom Barakom Obamom. Ipak, ne znači da će tako i biti, jer otkako je položio zakletvu Tramp nije prestao da iznenađuje Izrael i pitanje s kojim Trampom će se Netanjahu sastati, navodi komentator Posta.

Tokom čitave predsjedničke kampanje Tramp je favorizovao izraelsku nacionalističku desnicu, ali je ublažio neke svoje stavove o ključnim pitanjima otkako je postao predsjednik, navodi agencija AP.

Ohrabreni izborom Trampa, izraelski lideri su od početka januara najavili izgradnju oko 6.000 novih domova za jevrejske naseljenike na okupiranoj Zapadnoj obali i u anektiranom istočnom Jerusalimu i izgradnju prvog novog jevrejskog naselja poslije dvije decenije. Takođe je usvojen zakon o retroaktivnoj legalizaciji oko 4.000 stanova za Jevreje podignutih na privatnoj palestinskoj zemlji.

Nakon dvije nedjelje ćutanja Bijela kuća se konačno oglasila, a Tramp je u petak za izraelski list Izrael hajom izjavio da ne vjeruje da širenje naselja pomaže miru.

Netanjahuovi koalicioni partneri apelovali su na njega da ide i dalje odustane od modela dvije države za rješenje decenijskog sukoba sa Palestincima, pojača izgradnju naselja i čak razmotri aneksiju djelova Zapadne obale.

Međutim, odmah poslije izbora, Tramp je u intervjuu Vol strit džornalu govorio da namjerava da radi na postizanju izraelsko-palestinskog mira, najavivši da će imenovati zeta kao glavnog izaslanika za bliskoistočni mirovni proces.

Izraelski mediji objavili su u nedjelju da Netanjahu nema namjeru da uskrati podršku stvaranju palestinske države na sastanku sa Trampom. On je navodno na sjednici vlade rekao svojim ministrima da se mora postupati mudro sa Trampovom administracijom, imajući verovatno u vidu i promjenu stava o premještanju ambasade SAD iz Tel Aviva u Jerusalim.

Za vrijeme kampanje Tramp je to obećavao poput svojih prethodnika koji su se poslije predomislili. U početku se očekivalo da će premještanje biti objavljeno na dan inauguracije, a pošto nije, neki su predvidjeli da će se to desiti narednog ponedjeljka. Kako se ni tada nije desilo postalo je jasno da se nešto promijenilo i onda je Bijela kuća objavila da se premještanje razmatra.

Komentator Posta zato pita šta se zapravo desilo, šta se promijenilo, da li je to Tramp kakav je uvijek bio ili novi Tramp, predsjednik koji je kao Ariel Šaron, kada je postao premijer, rekao da stvari "koje vidiš odavde ne vidiš od tamo".

Netanjahu, navodi AFP, želi da se razgovori fokusiraju na Iran koji smatra najvećim izraelskim neprijateljem. Izraelski premijer oštro kritikuje nuklearni sporazum postignut između Teherana i velikih sila 2015. godine.

Tramp je za taj sporazum rekao da je najgluplji za koji zna, najavivši da će ga poništiti, ali je poslije povukao te prijetnje, tražeći druge načine da izvrši pritisak na iransku vladu, navodi američka agencija.

Izraelski mediji očekuju da će pred kamerama zaista izgledati da odnosi dva lidera nikada nisu bili bolji, ali da će Tramp kritikovati Netanjahua iza zatvorenih vrata zbog širenja naselja i apelovati na koncesije prema Palestincima.

Izraelski list Harec navodi da se pred sastanak dvojice lidera nadvila još jedna sjenka zbog unutrašnje krize u Bijeloj kući nastale zbog ostavke nacionalnog bezbjednosnog savjetnika Majkla Flina.

Flin je bio ključna ličnost u pripremi sastanka Trampa i Netanjahua i s njim su se direktor Mosada Josi Koen i vd savjetnika za nacionalnu bezbjednost Jakob Nagel sastali nekoliko puta od Trampove pobjede na izborima.

Kakav će to efekat imati teško je procijeniti, ali je sigurno da će nekakvih posljedica biti.

Bonus video: