Kina krivi SAD i Južnu Koreju za raketnu probu Pjongjanga

U prvim komentarima pošto je Seul lansirao balističku raketu u nedjelju, portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Geng Šuang izjavio je da se Peking protivi probi i da su time prekršene rezolucije Saveta bezbednosti UN
3 komentar(a)
Donald Tramp Kina, Foto: Twitter
Donald Tramp Kina, Foto: Twitter
Ažurirano: 13.02.2017. 12:04h

Kina je danas osudila raketnu probu Sjevere Koreje i ocjenila da je glavni uzrok razvoja nuklearnih raketa u toj zemlji njeno neslaganje sa SAD i Južnom Korejom.

U prvim komentarima pošto je Seul lansirao balističku raketu u nedjelju, portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Geng Šuang izjavio je da se Peking protivi probi i da su time prekršene rezolucije Saveta bezbednosti UN.

Geng je pozvao sve strane da se uzdrže od provokativnih akcija i dodao da će Kina nastaviti da učestvuje na konstruktivan i odgovoran način.

Peking je, dodao je, uvjek podsticao Seul i Vašington da počnu dijalog sa Pjongjangom.

Poslije raketne probe Sjeverne Koreje, SAD, Japan i Južna Koreja zatražili su hitne diplomatske razgovore u Ujedinjenim nacijama.

Predsjednik SAD Donald Tramp optužio je Peking da ne čini dovoljno da natjera Sjevernu Koreju da napusti svoj nuklearni program.

Bonus video: