Netanjahuova žena: Moj muž nije znao da primam poklone, bliska sam sa Milhanom

"Došao bi nazad na večeru, vidio vino na stolu i nije postavljao nikakva pitanja o tome odakle je. To mu čak nije ni palo na pamet"
7 komentar(a)
Benjamin i Sera Netanjahu, Foto: Reuters
Benjamin i Sera Netanjahu, Foto: Reuters
Ažurirano: 11.02.2017. 14:09h

Supruga izraelskog premijera Benjamina Netanjahua rekla je policiji da njen suprug nije znao za poklone koje je ona dobijala od čuvenog holivudskog producenta Arnona Milhana, javljaju danas izraelski mediji. Ona je time potvrdila Netanjahuovu takvu tvrdnju na saslušanju zbog sumnji na korupciju. "Bibi (Benjamin Netanjahu) zaista nije znao da sam dobijala vino od Milhana", navela je supruga premijera u saopštenju, kako je prenio izraelski TV Kanal 10. Sara Netanjahu je objasnila da je "on premijer i vrlo zauzeta osoba". "Došao bi nazad na večeru, vidio vino na stolu i nije postavljao nikakva pitanja o tome odakle je. To mu čak nije ni palo na pamet", rekla je ona. Ona je takođe rekla istražiteljima da je vino bilo "mnogo jeftinije" nego što je ranije navedeno i da "ne pije skup šampanjac". Izraelski mediji izvjestili su ranije da je Netanjahu saslušavan više sati nekoliko puta u rezidenciji premijera u Jerusalimu, između ostalog, zbog sumnji da je primao skupe poklone od stranih biznismena, a od Milhana posebno, šampanjac i cigare, u vrijednosti od više desetina hiljada dolara.

Milijarder Arnon Milhan navodno je objasnio policiji kako je slao tako vrijedne poklone Netanjahuu, na osnovu njegovih zahtjeva, javio je ranije izraelski TV Kanal dva. Milhan je rekao istražiteljima da je cigare, šampanjac i nakit, davao dugo i neprekidno, a sve je počelo u okviru prijateljstva s premijerom i njegovom porodicom i na kraju ih je davao samo bračnom paru Netanjahu. Ti "pokloni" su davani na osnovu specifičnih i detaljnih zahtjeva koji su uključivali podsjećanje da se obnove zalihe cigara i šampanjca. Mada je Milhan potvrdio da je ukupna vrijednost poklona bila visoka, objasnio je da se to ne smatra značajnom sumom za biznismena njegovog kova. On je navodno rekao da su računi za te poklone koje je predstavio istražiteljima čuvani radi evidencije, u sklopu njegovog knjigovodstva. Milhan se saglasio da je takvo davanje poklona neuobičajeno, ali je objasnio da su davani zbog prijateljstva sa Netanjahuovima i da nije očekivao ništa zauzvrat, dodavši da nema nikakvog poslovnog interesa u Izraelu. Poput svoje supruge izraelski premijer je rekao da nije znao za poklone koja je ona primila. Što se tiče skupih cigara, Netanjahu je objasnio da ih je platio iz svog džepa novcem koji mu je dao član porodice u kešu. Priznao je da je neke cigare dobio na poklon, ali od nekog starog porodičnog prijatelja tako da to ne predstavlja kršenje zakona. Sara je takođe rekla istražiteljima za ogrlicu koju joj je dao Milhan, rekavši da vrijedi 200 do 300 dolara i "sigurno ne onoliko koliko se tvrdi". "To je ogrlica koja se obično daje prijateljima", rekla je Netanjahuova supruga koja je povjerila istražiteljima da je bila bliska Milhanu i da ju je on zvao sestra. Netanjahu je prije svoje supruge, prema pisanju izraelskih medija, porekao da ga je Milhan redovno snabdijevao boksovima cigara, iako je Milhan navodno rekao suprotno.Izraelski mediji su objavili da su šifre za porudžbinu bile "lišće i roze".

Za boce šampanjca premijer je rekao da nije bio svjestan da ih Sara dobija, objasnivši da je njegova supruga nezavisna osoba kao i što je i on nezavisan. Izvori bliski Netanajhu su potvrdili da zaista postoji bogati rođak koji je u dodiru sa premijerom i koji mu je slao novac uviše puta. "Čovjeku je dozvoljeno da ima rođaka, čak i premijeru", navodno je rekao Netanjahu. On je inače treći put premijer i ako bude na toj funkciji do kraja mandata 2019. godine, postaće izraelski lider sa najdužim stažom.

Bonus video: