Foto galerija: Nova grupa kitova nasukala se na Novom Zelandu

Više od 650 kitova ukupno nasukalo se za dva dana na pet kilometara dugu plažu na Fervel spitu (Farewell Spit) na vrhu Južnog ostrva
66 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 11.02.2017. 10:39h

Na novozelandskoj obali danas se nasukalo još oko 240 kitova, samo nekoliko sati pošto su dobrovoljci uspjeli da vrate dio kitova koji su se ranije nasukali.

Više od 650 kitova ukupno nasukalo se za dva dana na pet kilometara dugu plažu na Fervel spitu (Farewell Spit) na vrhu Južnog ostrva.

Oko 335 kitova je uginulo, 220 je i dalje nasukano, a oko 100 je vraćeno u more.

Endru Lamejson iz Odeljenja za očuvanje Golden beja izjavio je da su sigurni da je u pitanju nova grupa kitova, jer su obilježili sve kitove koji su se prethodno nasukali, a nijedan od novih kitova nije obilježen.

Lamejson je rekao da je oko 20 kitova koji su se danas nasukali eutanizovano jer su bili u lošem stanju i da će sjutra vjerovatno morati da bude ubijeno još životinja.

U petak rano ujutru je nađeno 416 kitova, a stotine volontera iz cijele zemlje došlo je da pomogne da se vrate u vodu.

Uspjeli su da spasu oko 100 kitova, a zatim su formirali lanac kako bi ih spriječili da se vrate na obalu.

Novi Zeland ima jednu od najviših stopa nasukavanja na svijetu, pa svake godine na plažama završi oko 300 delfina i kitova.

Mnoga nasukavanja dešavaju se upravo na Fervel spitu, koji neki nazivaju i zamkom za kitove, a stručnjaci smatraju da je razlog plitka voda i duga i blago strma obala koja zbunjuje morske sisare i ograničava njihovu sposobnost navigacije.

Najnovija nesreća je jedno od najvećih grupnih nasukavanja zabilježeno na Novom Zelandu.

Galerija

Bonus video: