POSLJEDNJE UPORIŠTE U ALEPU

Džihadisti Islamske države pod opsadom u Al Babu

"Snage sirijskog režima, uz podršku boraca libanskog Hezbolaha i ruskih udara iz vazduha, uspjeli su potpuno da opkole Al Bab i okolinu sa južne strane, dok grad pod opsadom sa sjevera, istoka i zapada drže turske snage i pobunjenici"
2 komentar(a)
Al Bab, Foto: Beta/AP
Al Bab, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 06.02.2017. 09:52h

Džihadisti Islamske države (ID) pod opsadom su u gradu Al Bab, posljednjem uporištu ekstremista u sjevernoj sirijskoj provinciji Alep, saopštila je danas opoziciona Opservatorija za ljudska prava prava (OSDH).

"Snage sirijskog režima, uz podršku boraca libanskog Hezbolaha i ruskih udara iz vazduha, uspjeli su potpuno da opkole Al Bab i okolinu sa južne strane, dok grad pod opsadom sa sjevera, istoka i zapada drže turske snage i pobunjenici", navodi OSDH.

Direktor OSDH Rami Abdel Rahman rekao je da su režimske snage "uspjele u noći između nedjelje i ponedjeljka da preuzmu put jedini put u rukama ID koji je povezivao Al Bab sa ostatkom sirijske teritorije".

Sirijski pobunjenici su uz pomoć turske vojske 10. decembra počeli ofanzivu na sjeverne djelove Al Baba.

Ankara je 24. avgusta poslala vojsku i tenkove na sjever Sirije da bi potisnula ID i zaustavila napredovanje sirijskih Kurda.

Preporučujemo za Vas