RAKETA TIPA 9M279 U CENTRU PAŽNJE

Tajna ruske rakete koja je "direktna opasnost" za Evropu i Aziju

Uz podršku NATO, SAD su povećale pritisak na Rusiju zbog sumnje da ta zemlja krši ugovor o balističkim raketama srednjeg dometa
161 pregleda 0 komentar(a)
Raketa, Foto: Shutterstock
Raketa, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 08.12.2018. 20:32h

Nakon što je predsjednik SAD Donald Tramp u oktobru najavio istupanje iz sporazuma INF (Intermediate Range Nuclear Forces) sa Rusijom, Vašington je nastavio s radom. Poslije sastanka spoljnih ministara NATO u utorak u Briselu, Alijansa je stala na stranu SAD i optužila Moskvu da krši taj ugovor o razoružanju potpisan 1987, kojim se zabranjuju sve krstareće rakete dometa između 500 i 5.500 kilometara.

Vašington je sa svoje strane postavio Moskvi ultimatum da u roku od 60 dana počne da poštuje Ugovor – u protivnom, SAD će se iz njega povući.

Prije toga je Pentagon sa NATO-partnerima razmijenio informacije koje je dobio od tajnih službi. Riječ je o raketi koja se u medijima naziva Novator 9M729 ili, prevedeno na NATO-kod, SSC-8. Dojče vele je o tome sakupio informacije iz javno dostupnih izvora.

Krajem jula 2014, Njujork tajms je prvi put objavio tekst o tome da Vašington smatra da Moskva krši ugovor INF. Tadašnji američki predsjednik Barak Obama je o tome jednim pismom obavijestio svog ruskog kolegu Vladimira Putina.

Pri tome se smatra da je Rusija počela da testira novu raketu još 2008. Prema Njujork tajmsu, Obamina administracija je o toj temi razgovarala sa Rusijom, ali je izbjegavala oštrije verbalne napade, očito u nadi da će uspjeti da se oko toga dogovori s Kremljom.

Stejt dipartment je sada saopštio da je od 2014. naovamo bilo ukupno pet razgovora o toj temi na nivou tehničkih eksperata, te da je Moskva na to reagovala „demantijima, zataškavanjem i neistinama“.

Rusija tvrdi da ne krši ugovor

Tek je administracija Donalda Trampa prvi put objavila kako se zove raketa koja navodno predstavlja kršenje sporazuma INF. To je učinio Kristofer Ford, član Savjeta za nacionalnu bezbjednost u Vilson-centru u Vašingtonu. On je rekao da se radi o raketi tipa 9M729, koju je napravila firma Novator iz Jekateringubrga na Uralu. Preduzeće koje je dio državnog koncerna za proizvodnju oružja Almas-Antei, proizvelo je između ostalog i novu krstareću raketu na nuklearni pogon.

U Rusiji nema zvaničnih informacija o razvoju i tehničkim podacima u vezi sa raketom 9M729. U SAD je Danijel Kouts, šef svih američkih tajnih službi, te informacije prvi put objavio krajem novembra.

On kaže da je Rusija sa razvojem te rakete počela sredinom 2000-ih godina; da je pri tome Novator dobio nalog da napravi „raketu koja je slična ostalim raketama“ koje su tada pravljene, kao na primjer, taktička raketa zemlja-zemlja tipa Iskander. Do 2015. je Rusija završila obiman program testiranja koje je organizovano tako „da se sakrije pravi karakter testova i mogućnosti rakete“.

Kouts je tačno opisao kako je to urađeno. Ugovor INF dozvoljava testiranje raketa koje nisu ispaljene sa zemlje već samo sa vode ili iz vazduha. „Rusija je znala za tu klauzulu i testirala je najprije raketu ispaljenu sa stacionarne lansirne rampe pri čemu je udaljenost bila mnogo veća od 500 kilometara. A onda je testirala istu takvu raketu ispaljenu sa mobilne lansirne rampe, doduše, na udaljenost manju od 500 kilometara.“

„Ako Koutsov opis odgovara istini, onda je očigledno da Rusija želi da prikrije činjenicu da je raketa ispaljena sa zemlje testirana na rastojanju koje ugovor INF zabranjuje“, rekao je za DW ruski novinar i vojni posmatrač Aleksander Goljc. On je argumente SAD nazvao ubjedljivim: „U njima bar ima logike.“

SAD zvanično ne navode koliki je domet nove ruske rakete, ali su sigurne da ona krši ugovor. Njujork tajms je u februaru prošle godine objavio članak prema kojem ta raketa predstavlja „direktnu opasnost“ za najveći dio Evrope i djelove Azije.

Američki posmatrači prenose da se radi o raketama koje veoma liče na već postojeće modele, pa je teško otkriti ih. Rusija priznaje da postoje rakete tipa 9M279, ali poriče da one krše ugovor INF. Ministarstvo odbrane nije htjelo da o tome govori.

Preporučujemo za Vas