"ZAMIJENILI GA DRUGIM"

Politiko: Bijela kuća blokirala saopštenje o Holokaustu u kom se pominju Jevreji

Saopštenje u kome je Tramp osudio "užas koji je nacistički teror naneo nevinim ljudima" pohvalio je Ričard Spenser, vodeći ideolog takozvane alt desnice
3 komentar(a)
Bijela Kuća, Foto: Shutterstock
Bijela Kuća, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 07.02.2019. 01:59h

Bijela kuća blokirala je saopštenje Stejt departmenta SAD pripemljeno za Međunarodni dan sjećanja na Holokaust 27. januar u kome se posebno pominju jevrejske žrtve i zamijenila ga kontroverznim saopštenjem u kome se Jevreji ne pominju uopšte, prenose danas izraelski mediji pisanje američkog magazina Politiko.

To saopštenje koje je navodno napisao Boris Epštajn, specijalni pomoćnik predsjednika SAD Donalda Trampa, predstavlja značajno odstupanje od saopštenja njegovih prethodnika povodom sjećanja na Holokaust u kojima se jasno navodi gubitak šest miliona jevrejskih života i usredsređenost nacističkog režima na Jevreje.

Kancelarija specijalnog izaslanika Stejt departmenta za pitanja Holokausta napisala je saopštenje slično ranijim, rekli su magazinu neimenovani izvori bliski toj temi.

Jedan zvaničnik Bijele kuće je međutim rekao da od Stejt departmenta nije tražen nacrt takvog saopštenja i da ga nije vidjela dok nije izdala sopstveno.

Saopštenje u kome je Tramp osudio "užas koji je nacistički teror naneo nevinim ljudima" pohvalio je Ričard Spenser, vodeći ideolog takozvane alt desnice.

On ga je označio dejudifikacijom Holokausta kao važnim, možda revolucionarnim korakom, odbacivši odgovore Jevreja kao žalopojke.

Izraelski ambasador u SAD Ron Dermenr je osudio saopštenje na svom Tviter nalogu, napisavši da "nakon što je Holokaust oduzeo tako mnogo Jevrejima, ne smijemo uzeti sam Holokaust od njih".

Džonatan Grinblat, predsjedavajući Lige za borbu protiv kleveta označio je saopštenje "problematičnim i zagonetnim", dodavši da su ranije administracije i demokrata i republikanaca posebno pominjale jevrejski aspekt, komentarišući Holokaust. U nastojanju da objasni Bijela kuća je rekla da je razlog što su žrtve Holokausta bile i nejevreji.

"Uprkos tome što izveštavaju mediji, mi smo uzeli u obzir sve te koje su patili", rekla je portparolka Bijele kuće Houp Hiks za Si-En-En (CNN).

Nakon njene izjave vođe desničarskih jevrejskih organizacija koje su obhe snažno podržavale Trampa tokom izborne kampanje osudile su saopštenje.

Jevrejska koalicija republikanaca je izostavljanje pomena Jevreja označila "nesrećnim", a predsjednik Cionističke organizacije Amerike je izrazio "žalost i duboku bol".

Rabin Marvin Hier, osnivač Centra Simon Vizental čije je sjedište u Los Anđelesu, ocijenio je da je saopštenje greška i pozvao da se dopuni i "posebno pomenu šest miliona jevrejskih žrtava".

Preporučujemo za Vas