Lavrov: Dobar razgovor Trampa i Putina, žele da komuniciraju bez držanja lekcija

Putinov portparol Dmitrij Peskov je rekao da bi predsjednici mogli da se sastanu prije Samita G20 u Hamburgu početkom jula
1 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: Reuters
Donald Tramp, Foto: Reuters
Ažurirano: 30.01.2017. 12:09h

Prvi razgovor predsjednika Rusije i SAD, Vladimira Putina i Donalda Trampa bio je dobar jer je pokazao uzajamno poštovanje, izjavio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, dodajući da datum i mesto njihovog sastanka tek treba da budu dogovoreni.

"Razgovor Putina i Trampa u subotu bio je dobar, rekao bih, u političkom i ličnom smislu. Pokazao je uzajamno poštovanje i želju oba lidera da komuniciraju bez držanja lekcija i uz oslanjanje na nacionalne interese svojih zemalja", rekao je Lavrov.

Taj telefonski razgovor je pokazao, dodao je Lavrov, da postoji niz oblasti u kojima se interesi Rusije i SAD poklapaju, prenosi TASS.

Lavrov je rekao da je Rusija spremna da u svakom trenutku razgovara sa SAD o borbi protiv terorizma, dodajući da dvije zemlje imaju neograničene mogućnosti za saradnju u toj borbi.

"Rad na ekspertskom nivou bi vjerovatno trebalo da postane redovan čim svi članovi kabineta Donalda Trampa koji rade na spoljnim poslovima preuzmu dužnost", rekao je šef ruske diplomatije.

Datum i detalji eventualnog sastanka dvojice lidera, Lavrov je rekao da tek treba da budu dogovoreni.

Putinov portparol Dmitrij Peskov je rekao da se radi na organizovanju sastanka i da je osoblje i Kremlja i Bijele kuće dobilo uputstva da pripreme sastanak.

Nije isključeno, dodao je, da bi predsjednici mogli da se sastanu prije Samita G20 u Hamburgu početkom jula.

Peskov je rekao da je telefonski razgovor Putina i Trampa bio "dobar i konstruktivan" i dodao da tom prilikom nisu postignuti nikakvi konkretni dogovori.

"Sada je teško govoriti o bilo kakvim sporazumima. Prvo je potrebno odlučiti o datumu i mjestu sastanka dva predsjednika", rekao je Peskov i dodao da će na sastanku nastaviti detaljno da razmatraju pitanja koja su pomenuli u telefonskom razgovoru, prenosi TASS.

Pitanja o kojima bi mogao da bude postignut neki dogovor, prema Peskovu, uključuju borbu protiv terorizma, stratešku stabilnost, rješavanje regionalnih sukoba i bilateralni odnosi.

Peskov je rekao da je Moskva vidjela "spremnost Vašingtona da dijalogom rješava teške probleme".

Bonus video: