Egeland: Trampova odluka učiniće Ameriku malom i zlom

Egeland je kazao da je odluka zadala "smrtonosni udarac" ideji međunarodne ogovornosti za ljude koji bježe od progona
63 pregleda 3 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: Reuters
Donald Tramp, Foto: Reuters
Ažurirano: 28.01.2017. 15:40h

Šef radne grupe Ujedinjenih nacija (UN) za humanitarnu pomoć Jan Egeland izjavio je danas da odluka američkog predsjednika Donalda Trampa o zabrani izbjeglicama da uđu u SAD ide na štetu nevinih koji bježe od nasilja.

Generalni sekretar Norveškog savjeta za izbjeglice (NRC) rekao je agenciji Asošiejted pres da Trampova odluka neće učiniti Amerikance bezbjednim, već će Ameriku učiniti "malom i zlom".

Egeland je kazao da je odluka zadala "smrtonosni udarac" ideji međunarodne ogovornosti za ljude koji bježe od progona. Naveo je da SAD vode "trku do dna" u kojoj političari u bogatim zemljama nemaju nikakvo moralno vođstvo.

Američki predsjednik Donald Tramp do daljeg je zabranio ulazak u zemlju sirijskim izbjeglicama, a tromjesečna zabrana izdavanja američkih viza uvedena je za državljane Irana, Iraka, Libije, Somalije, Sudana i Jemena.

Tramp je u petak potpisao dekret kojim se uvodi zabrana izdavanja američkih viza državljanima ovih većinski muslimanskih zemalja da bi se onemogućilo da "radikalni islamski teroristi" uđu u SAD.

Bonus video: