SUSRET U OVALNOJ SOBI

Mej: Tramp je sada 100% za NATO

Mej je kazala medijima da je Tramp prihvatio poziv kraljice Elizabeta da posjeti Britaniju
59 pregleda 89 komentar(a)
Ažurirano: 07.02.2019. 04:17h

Britanska premijerka Tereza Mej i američki predsjednik Donald Tramp saglasili su se večeras da je potrebno obnoviti specijalne odnose Velike Britanije i SAD. Predsjednik SAD rekao je na zajedničkoj konferenciji za štampu s britanskom premijerkom u Vašingtonu da su odnosi SAD i Velike Britanije bili jedna od najjačih sila u istoriji. Tramp je kazao da SAD poštuju suverenitet britanskog naroda i njihovo pravo na samoporedjeljenje, dodajući da obje zemlje shvataju da vlade moraju da odgovaraju radnicima i običnim ljudima. Prema njegovim riječima, iskustvo koje je imao dok je poslovao sa Evropom bilo je "jako loše", dok su odnosi s Britanijom bili daleko lakši. Američki predsjednik je naveo da će upravo zbog toga izlazak iz Evropske unije biti "fantastična stvar" za Veliku Britaniju. Naveo je da mu je velika čast što je ugostio Terezu Mej u Bijeloj kući, kao prvu stranu zvaničnicu sa kojim se sastao od stupanja na dužnost 20. januara.

Britanska premijerka rekla je da je Donald Tramp potvrdio da su obje zemlje "nepokolebljivo posvećene" NATO-u. Mediji prenose i da je Mej kazala da joj je Donald Tramp rekao da je "100 odsto za NATO". Tramp je nedavno izjavio da je NATO "prevaziđena" organizacija i da SAD ne moraju da pomažu zemljama koje ne izdvajaju dovoljno za odbranu, podsjeća agencija AP. Tereza Mej navela je da je Trampu prenijela poziv britanske kraljice Elizabete Druge da posjeti Britaniju, što je on prihvatio. 

 Tramp izjavio je večeras u razgovoru s britanskom premijerkom da je još rano govoriti o zapadnim sankcijama uvedenim Rusiji, dok je Tereza Mej zauzela oštriji stav o tome. "Mislimo da sankcije treba da budu još na snazi", rekla je britanska premijerka, navodeći kao razlog "aktivnosti Rusije u Ukrajini". Prema njenim riječima, sankcije Rusiji treba da ostanu na snazi dok ne bude u potpunosti primijenjen sporazum o prekidu vatre u Ukrajini.

Zapad optužuje Rusiju da je umiješana u konfikt između ukrajinskih snaga i proruskih pobunjenika na istoku Ukrajine, što je Kremlj uvijek demantovao. Tramp je sa svoje strane rekao da je "još rano govoriti o tome (sankcijama)", dodajući da SAD žele dobre odnose sa svim zemljama, uključujući i Rusiju. Američki predsjednik sjutra bi trebalo da telefonom razgavara s ruskim kolegom Vladimirom Putinom, kao i s predsjednikom Francuske Fransoom Olandom i njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Galerija