KOD GRADA SIRTA

Libija: Vojska pronašla tijela 90 ekstremista

Vojaks je rekla da su uhapšene i dvije osobe za koje se sumnja da su ekstremisti, a četvoricu koja su odbila da se predaju su ubili
1 komentar(a)
Libija, vojska, Foto: Reuters
Libija, vojska, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.02.2019. 04:33h

Libijska vojska našla je oko 90 tijela ubijenih ekstremista na mjestima nedavnih vazdušnih udara Sjedinjenih Američkih Država (SAD), u blizini uporišta Islamske države kod grada Sirta, javlja Rojters.

Vojska je postavila fotografije skrovišta u pustinji, pokrivenih pijeskom i travom, navodeći da se ti položaji koriste za obuku. Na licu mjesta, nađena je municija, pojasi za samoubice i zamke.

Rekli su da su uhapšene i dvije osobe za koje se sumnja da su ekstremisti, a četvoricu koja su odbila da se predaju su ubili.

Vojska je zauzela Sirt nakon sedmomjesečne kampanje, koja se završila u decembru.

Zvaničnici SAD-a rekli su da su, nekih 45 kilometara jugozapadno od Sirta, koristeći vođenu municiju, ubili 80 ekstremista, od kojih su neki planirali napade u Evropi.

Kažu da su im primarne mete bili ekstremisti koji su pobjegli iz grada.

Libijska vojska nije dala opširnije detalje o tome kojoj nacionalnosti su pripadali ekstremisti, kao i gdje su ranije bili, ali se navodi da ubijeni nijesu pobjegli iz Sirta.

Slike koje su ispratile izjavu pokazuju brojna skrovišta ukopana u pijesak, izgorjela vozila, satelitske telefone i brojna tijela stradalih u vazdušnom napadu.

Takođe se navodi da je na jednoj lokaciji nađeno oko 70 tijela, a na drugoj oko 20. Nejasno je koja je razdaljina između mjesta na kojima su tijela pronađena.