Odbor tijesnom većinom podržao Tilersona

Tilerson je sporan čak i za svoje stranaške istomipljenike iz vladajuće Republikanske stranke zbog poslovnih i drugih bliskih veza s Rusijom i s njenim predsjednikom Vladimirom Putinom
1 komentar(a)
Reks Tilerson, Foto: Reuters
Reks Tilerson, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.01.2017. 10:45h

Odbor za spoljne poslove Senata SAD je tijesnom većinom (11:10) glasova podržao izbor Reksa Tilersona za novog državnog sekretara SAD, prenosi BBC.

Iako niko bar u posljednjih 40 godina nije dobio toliko skromnu podršku Odbora, očekuje se da će bivši direktor naftnog giganta "Ekson mobajl", ipak proći konačno plenarno glasanje Senata - gornjeg doma američke skupštine, što se očekuje iduće nedjelje, dodaje agencija AP.

Tilerson je sporan čak i za svoje stranaške istomipljenike iz vladajuće Republikanske stranke zbog poslovnih i drugih bliskih veza s Rusijom i s njenim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Senat je u ponedjeljak takođe podržao izbor republikanskog kongresmena Majka Pompea za novog direktora Centralno obavještajne agencije (CIA).

Kako navodi BBC, Pompeov prvi zadatak biće da uspostavi efikasan odnos američke obavještajne agencije i novog predsjednika.

Tramp je javno kritikovao CIA zbog tvrdnji da je Rusija navodno uticala na rezultat izbora krađom elektronske pošte Demokrata tokom predizborne kampanje.

Novi američki predsjednik u ponedjeljak je odlučio je da SAD napuste sporazum o Transpacifičkom sporazumu o slobodnoj trgovini (TPP) sa 12 azijskih zemalja, što je objasnio tvrdeći da je to u interesu američki radnik.

Taj sporazum o slobodnom trgovinskom partnerstvu jedno je od najvećih dostignuća bivšeg predsjednika Baraka Obame. Trebalo je da američkim kompanijama omogući lakši pristup nekim od najdinamičnijih azijskih privreda.

Bonus video: