Libija: Ofanziva protiv džihadista u Bengaziju, SAD bombardovale ID u okolini Sirta

Borbe se vode u gradskoj četvrti gdje su identifikovani posljednji džihadisti u zapadnom predgrađu grada Bengazija, rekao je za AFP portparol specijalnih snaga Narodne armije Libije (AFL)
60 pregleda 0 komentar(a)
Libija borci protiv ISIS, Foto: Reuters
Libija borci protiv ISIS, Foto: Reuters
Ažurirano: 19.01.2017. 16:40h

Snage lojalne maršalu Kalifi Haftaru koje kontrolišu veći dio istočne Libije vode danas teške borbe protiv grupe džihadista u jednom od njihovih posljednjih uporišta u Bengaziju.

Borbe se vode u gradskoj četvrti gdje su identifikovani posljednji džihadisti u zapadnom predgrađu grada Bengazija, rekao je za AFP portparol specijalnih snaga Narodne armije Libije (AFL).

Sukobi su izbili pred zoru, dok avijacija AFL izvodi napade bez prekida na pozicije džihadista, javio je dopisnik AFP s lica mjesta.

"To su najžešći sukobi za dana", ukazao je on.

Džihadisti kontrolišu i dvije četvrti u centru Bengazija.

Poginulo je šest pripadnika snaga AFL, rekao je portparol, koji nije mogao da iznese podatke za danas.

Uz podršku izabranog parlamenta i paralelne vlade na istoku, maršal Haftar osporava Vladu nacionalnog jedinstva (RNG) instaliranu u Tripoliju uz podršku UN i Zapada.

Njegove snage su uspjele da povrate veliki dio Bengazija, drugog grada Libije i uporišta pobune iz 2011. godine, koje je palo u ruke džihadista 2014. godine.

Maršala njegovi rivali optužuju da želi da uspostavi vojni režim u Libiji, uz podršku arapskih zemalja - Egipta, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Jordana.

On se nedavno približio Moskvi, a 11. januara je posjetio ruski nosač aviona "Admiral Kuznjecov" kada je od Sirije doplovio do Libije.

Američki bombarderi gađali kampove Islamske države

Bombarderi američkih vazduhoplovnih snaga tipa B-2 napali su vojne kampove Islamske države u Libiji, rekao je danas jedan američki vojni zvaničnik.

Kako prenosi AP, taj neimenovani zvaničnik rekao je da se kampovi nalaze 45 kilometara jugozapadno od priobalnog grada Sirta.

Napadi su izvršeni noćas i odobrio ih je odlazeći predsjednik SAD Barak Obama.

Taj zvaničnik je rekao da je cilj napada bio da se pogode ekstremisti Islamske države koji su pobjegli iz Sirta pošto je u američkom bombardovanju u decembru velikim dijelom eliminisano prisustvo Islamske države u tom gradu.

Bonus video: