Politiko: Tramp je smrtonosna prijetnja Zapadu

Evropski mejstrim zazire od Trampa više nego što je zazirao od bilo kog drugog američkog predsjednika
14 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: Reuters
Donald Tramp, Foto: Reuters
Ažurirano: 18.01.2017. 10:25h

Politički magazin "Politiko" ocjenjuje da je vrijeme da se kaže da je novi predsjednik SAD Donald Tramp smrtonosna prijetnja Zapadu.

Strasti nakon prvog intervjua Donalda Trampa evropskim medijima i dalje se ne smiruju, a Evropa je zabrinuta zbog njegovih stavova o NATO, EU i Bregzitu...

Tramp je u intervjuu, između ostalog rekao, da "ako pogledate Europsku Uniju, vidjećete da je to zapravo Njemačka - instrument za Njemačku. Angela Merkel je napravila katastrofalnu grešku kada je primila toliko nelegalnih migranata. Vjerovatno je ta priča (s EU) mogla uspjeti, ali izbjeglice su poslednja kap koja je prelila čašu. Britanija je jako pametna što je odlučila da izađe iz EU. Mislim da ljudi žele svoj identitet i ako mene pitate mislim da će i druge zemlje izaći (iz Unije)".

Ove rečenice su ujedno bile i povod "Politiku" da se pozabavi Trampom, kao i analizom budućih odnosa na relaciji SAD-Evropa.

"U ovom trenutku nije pretjerano reći da gotovo svi u Evropi čekaju Donalda Trampa sa osjećajem nelagode. Svi osim populističkih i radikalno-desničarskih pokreta i stranaka koji u Trumpu vide idola", počinje tekst u "Politiku".

Evropski mejstrim zazire od Trampa više nego što je zazirao od bilo kog drugog američkog predsjednika. Više i od Ronalda Regana, pa čak i Džordža W. Buša. Tramp još nije ni kročio u Bijelu kuću, a već je proglašen najopasnijim američkim predsjednikom svih vremena.

Za razliku od Trampa, Regan i Buš su imali nekog političkog iskustva. Tramp nema nikakvog, a upravo je to njegovo najveće "oružje", pohvalio se milijarder i budući predsjednik novinarima "Tajmsa" i "Bilda".

"Američki neprijatelji će me teže "pročitati" i predvidjeti moje poteze. Zato je dobro da nijesam političar", kazao je on..

Tramp kao iznenađenje možda i nije loša stvar, piše "Politiko", ali problem je što je Tramp velika misterija i za saveznike SAD. Cijela Evropa se sada pita: Da li je on predsjednik na kog se možemo osloniti bi s kojim možemo poslovati?".

Odgovor još niko ne zna. Ali problem je tu. NATO i Evropska Unija posljednjih 60 godina bili su srce transatlantske sigurnosti i robne razmjene, a ako je suditi po Trampovim izjavama, to je sada stvar prošlosti.

"Evropska Unija se ne obazire na SAD, a NATO je zastario", kazao je Tramp.

Ako te riječi budu vodilja američke spoljne politike onda je jasno da Zapad čekaju velike promene kakve nisu viđene još od Drugog svetskog rata.

A zašto Tramp misli da je NATO zastario? Iz jednostavnog razloga - zato što se ne može riješiti terorista. Tramp konstantno priča o terorizmu, kao da je to jedini svetski problem, ta reč mu ne silazi s usta. I pitanje je da li on zna da neke članice NATO, na primer Baltičke države koje se graniče s Rusijom, imaju većih problema od razbijanja terorističkih organizacija širom svijeta.

"Politiko" napominje da je i Trampov plan za smirivanje tenzija s Rusijom izrazito problematičan. Budući predsjednik SAD već nudi Putinu ukidanje sankcija u slučaju da Rusi smanje arsenal nuklearnog oružja. A tu se onda otvara put za priznavanje ruske aneksija Krima.

"Kakva je to poruka Estoniji, Litvaniji i Letoniji? Kako mogu imati povjerenja u takve saveznike? Hoće li ih Tramp ostaviti na cjedilu u slučaju nove ruske agresije?" - pita se autor teksta.

Nikolas Soums, britanski konzervativni zastupnik i unuk Vinstona Čerčila, ostao je u blagom šoku kada je pročitao intervju u "Tajmsu", što ga je navelo da odmah putem Tvitera izrazio svoje mišljenje.

"Trampov prvi zadatak je da pokaže da nije naivac. Poznata je Putinova namjera da uništi transatlantski savez i oslabi Evropsku Uniju, a Tramp je, nažalost, prihvatio njegovu igru. U ovom intervjuu ne postoji ni jedna jedina rečenica koja bi mogla da zabrine ruskog predsjednika. A s druge strane, gotovo svaka njegova riječ izazvaće nelagodnost među njegovim saveznicima. Uostalom, ruska državna televizija je najbolje opisala taj intervju. Rekli su da je to Trampov šamar Zapadu", napisao je rezignirani Soums.

Trampov entuzijazam kada je pričao o Bregzitu, piše "Politiko", nije prošao neprimjetno u Berlinu, Parizu i Briselu. Njegova procjena da će se EU raspasti dovela je do zaključka da službena Amerika po prvi put nakon Drugog svjetskog rata vidi Evropu kao problem. I kao suparnika, a do juče su bili saveznici i saradnici.

Autor teksta se nada da će predsjednik Tramp ipak biti nešto umjereniji od biznismena Trampa, ali ostaje veliki razlog za zabrinutost, prenosi Jutarnji.hr

Bonus video: