Njujork tajms: Kušner savjetovao saudijskog princa nakon smrti novinara

On je navodno prekršio protokol Bijele kuće, koji naglašava da neko iz Nacionalnog savjeta za bezbjednost mora biti prisutan tokom razgovora sa inostranim liderima
80 pregleda 0 komentar(a)
Džered Kušner, Džared Kušner, Foto: Reuters
Džered Kušner, Džared Kušner, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.12.2018. 11:35h

Džared Kušner, savjetnik Bijele kuće i zet predsjednika Donalda Trampa, vodio je privatne razgovore je sa saudijskim princom Mohamedom bin Salmanom nakon smrti novinara Džamala Kašogija.

Kušner je, kako piše Njujork tajms, pozivajući se na saudijske izvore, savjetovao prestolonasljednika kako da se izbori sa optužbama da je odgovoran za ubistvo u konzulatu u Istanbulu.

Tajms navodi, pozivajući se na dvoje bivših američkih zvaničnika, i da su Kušner i princ Mohamed vodili neformalne razgovore nakon Kašogijeve smrti, iako protokol Bijele kuće naglašava da neko iz Nacionalnog savjeta za bezbjednost mora biti prisutan tokom razgovora sa inostranim liderima.

Jedan portparol Bijele kuće kazao je za Njujork tajms da je "Džared uvijek dosljedno poštovao protokol i smjernice" kada je u pitanju odnos sa princom Mohamedom, kao i sa drugim zvaničnicima sa kojima je u kontaktu.

Zvaničnici Bijele kuće odbili su da prokomentarišu navode Tajmsa o privatnim razgovorima Kušnera i saudijskog prestolonasljednika nakon smrti Kašogija.

CNN je u oktobru prenio da su Kušner i savjetnik za nacionalnu bezbjednost Džon Bolton nazvali bin Salmana skoro sedmicu nakon što je Kašogi nestao.

"Tražili su više detalja, kao i da saudijska vlada pokaže transparentnost u istrazi", kazali su iz Bijele kuće tada.

Iako je CIA označila princa Mohameda kao nalogodavca ubistva, Kušner je stao u odbranu prestolonasljednika, tvrdeći da Tramp mora podržati saudijskog princa zato što je Saudijska Arabija ključni zaveznik SAD na Bliskom istoku, piše Njujork tajms.

Bonus video: