Iračka vojska: Univerzitet u Mosulu u potpunosti oslobođen od Islamske države

Portparol iračke vojne komande Jahja Rasul rekao je da je univerzitetski kampus pod punom kontrolom iračkih specijalnih snaga, koje su su podigle zastavu Iraka iznad zgrada Univerziteta u Mosulu
0 komentar(a)
Mosul, Univerzitet, Foto: Reuters
Mosul, Univerzitet, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.01.2017. 11:43h

Iračka vojska u potpunosti je oslobodila kompleks Univerziteta u Mosulu, što predstavlja veliki napredak u operaciji za preuzimanje grada od ekstremističke organizacije Islamska država, izjavio je danas jedan irački vojni zvaničnik.

Portparol iračke vojne komande Jahja Rasul rekao je da je univerzitetski kampus pod punom kontrolom iračkih specijalnih snaga, koje su su podigle zastavu Iraka iznad zgrada Univerziteta u Mosulu.

Iračke snage ušle su u petak u područje Univerziteta i narednog dana obezbijedile više od polovine kampusa uprkos jakom otporu ekstremista Islamske države, koja je snajperistima i minobacačkom vatrom pokušala da uspori napredovanje vojske.

Pored iračke vojske i snaga SAD koje daju podršku iz vazduha, u ofanzivi na Mosul učestvuje široka koalicija lokalnih snaga - kurdski i sunitski plemenski borci i šiitske naoružane grupe.

Mosul je posljednje veliko uporište Islamske države u Iraku, u kome je njihov lider Abu Bakr al Bagdadi 2014. godine proglasio kalifat.

Bonus video: