Tramp: Ako Rusija bude sarađivala, moguće ukidanje sankcija

Novoizabrani predsjednik SAD se osvrnuo i na odnose s Kinom, navodeći da će i oni biti "drugačiji" ako Peking prekine praksu nelojalne konkurencije na globalnom tržištu
56 pregleda 7 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: Reuters
Donald Tramp, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.01.2017. 10:00h

Novoizabrani američki predsjednik Donald Tramp izjavio je da bi SAD mogle da ukinu sankcije Rusiji, ako Moskva pomogne Vašingtonu u borbi protiv džihadista.

On je u intervjuu za američki dnevni list "Vol strit džornal" (Wall Street Journal) rekao da će sankcije koje su proteklog mjeseca SAD uvele Rusiji zbog navodnog miješanja u američke predsjedničke izbore "trenutno ostati na snazi", ali je dodao da bi mogle biti ukinute, ako Moskva pomogne Vašingtonu u rješavanju "ključnih" pitanja kao što je borba protiv džihadista.

Tramp je u poslednjih nekoliko mjeseci više puta ponovio da je spreman da prekine "neprijateljsku" politiku prema Moskvi koju je vodio odlazeći predsjednik Barak Obama i da se približi predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu, a za "Vol strit džornal" rekao je i da je spreman da se sastane s Putinom nakon što zvanično uđe u Bijelu kuću 20. januara.

Novoizabrani predsjednik SAD u intervjuu se osvrnuo i na odnose s Kinom, navodeći da će i oni biti "drugačiji" ako Peking prekine praksu nelojalne konkurencije na globalnom tržištu.

"Sve opcije su otvorene, među njima i politika jedne Kine", rekao je Tramp, koji je polovinom prošlog mjeseca zaprijetio da neće više slijediti princip "jedne Kine" i smatrati Tajvan dijelom njene teritorije, ako Peking ne bude spreman na ustupke u međunarodnoj trgovini.

Tramp je svoj "otvoren pristup Tajvanu" i telefonski razgovor sa predsjednicom tog ostrva Caj Ing-ven objasnio prošlogodišnjom razmjenom vojne opreme između Vašingtona i Tajpeja vrijednom više od dvije milijarde dolara.

"Zbog čega onda nije dozvoljen jedan telefonski poziv", upitao je budući predsjednik SAD.

Kina i Tajvan su se razdvojili poslije građanskog rata 1949. godine, a Peking nikada nije odustao od prijetnje da će, ako bude potrebno, i silom spriječiti potpunu nezavisnost tog ostrva na koje su kineski nacionalisti pobjegli od komunista i proglasili ga zasebnom državom.

Bonus video: