Tramp opet negirao navode da Rusija ima kompromitujući materijal o njemu

"Rusija nikada nije pokušavala da utiče na mene. Nemam ništa sa Rusijom - nema dogovora, nema zajmova, ničega nema!", naveo je Tramp na Tviteru
3 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: Reuters
Donald Tramp, Foto: Reuters
Ažurirano: 11.01.2017. 14:39h

Novoizabrani predsjednik SAD Donald Tramp ponovo je danas negirao da Rusija ima kompromitujući materijal o njemu i ocijenio da je riječ o "potpunoj besmislici".

Uticajni američki listovi Njujork tajms i Vašington post prenijeli su sinoć da povjerljiv izvještaj koji su obavještajne službe podnijele prošle nedjelje odlazećem predsjedniku SAD Baraku Obami i Trampu sadrži dio u kojem se navodi da ruske obavještajne službe imaju kompromitujući materijal o Trampovom privatnom životu i finansijama.

"Rusija nikada nije pokušavala da utiče na mene. Nemam ništa sa Rusijom - nema dogovora, nema zajmova, ničega nema!", naveo je Tramp na Tviteru, pošto je prethodno sinoć ocijenio da se radi o "lovu na vješice".

Novoizabrani američki predsjednik je naveo da je i u Rusiji saopštila da je "izvještaj koji su platili politički protivnici kompletna i totalna izmišljotina, potpuna besmislica".

"Lako sam pobijedio na izborima, veliki 'pokret' je verifikovan i kvarni protivnici pokušavaju da umanje našu pobjedu lažnim vijestima. Žalosno stanje", naveo je Tramp.

On je naveo da obavještajne agencije nisu smjele da dozvolile da "lažne vijesti 'procure' u javnost". "Poslednji pucanj u mene. Da li živimo u nacističkoj Njemačkoj", naveo je Tramp.

Prema navodima Njujork tajmsa i Vašington posta zvaničnici su rekli da američke službe nisu uspjele da dobiju potvrdu navoda o kompromitujućem materijalu, ali da se vjeruje da su izvori tih navoda dovoljno kredibilni da se uključe u veoma povjerljiv izvještaj o ruskom miješanju u predsjedničke izbore u SAD.

Vašington post navodi da materijal sugeriše da je Moskva sakupila štetne informacije o Trampu koje bi mogla da iskoristi da izvrši utivaj na njega dok bude bio na čelu SAD.

U tom materijalu se spominje da je ruski predsjednik Vladimir Putin više godina razmatrao kako da utiče na Trampa koji je često posjećivao Moskvu kako bi razmotrio poslove s neketenima ili nadzirao takmičenje za Mis univerzuma koje je u njegovom vlasništvu, navodi Njujork tajms i dodaje da Tramp ipak nije zaključio nijedan veliki posao u Rusiji.

U tekstu se spominje video snimak seksa Trampa s prostitutkama 2013. u moskvoskom hotelu, navodi njujorški list i dodaje da ima i navoda da su mu ruski zvaničnici predlagali razne unosne poslove, "u suštini zamaskirane u mito kako bi se dobio uticaj na Trampa".

Zvaničnici kažu da tvrdnje o kompromitujućem materiju nisu zasnovane na informacijama koje su dobile tradicionalne obavještajne službe, već od entiteta koji se bavi političkim konsaltingom i koji vodi bivši visoko rangirani britanski obavještajac. Taj materijal je inače prvi put spomenut u SAD u oktobru na liberalnom portalu Mader Džouns (Mother Jones).

S materijalom je bio upoznat i republikanski senator Džon Mekejn koji je u decembru informacije prenio direktoru FBI Džejmsu Komiju, a jedan izvor navodi da je FBI znao za to još od ranije, navodi Vašington post.

Njujork tajms navodi da je izvještaj o kompromitujućem materijalu na dvije strane došao od britanskog obavještajnog operativca koji je radio za kompaniju u Vašingtonu koja sprovodi istraživanja za političke organizacije i korporacije. Tu firmu su prvo plaćali Trampovi republikanski rivali, a potom pristalice demokratske kandidatknje Hilari Klinton.

U jednoj od informacija se navodi da su neidentifikovani ruski izvori tvrdili da su hakerski napadi na Demokratsku partiju izvedeni "uz puno znanje i podršku Trampa i važnijih članova njegovog štaba".

Bonus video: