Asanž: Izvještaj o ruskom hakovanju je politički dokument

Asanž je danas ponovio da Vikiliks nije dobio hakovane imejlove od ruske vlade
123 pregleda 2 komentar(a)
Žulijan Asanž, Foto: Reuters
Žulijan Asanž, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.01.2017. 20:19h

Osnivač Vikiliksa Džulijen Asanž izjavio je danas da je izvještaj američkih obavještajnih službi o ruskim hakerskim napadima politički motivisan i da nijesu pokazani dokazi da su ruski zvaničnici Vikiliksu dostavili hakovani materijal. U izvještaju američkih službi djelimično objavljenom prošle nedjelje navodi se da su ruske obavještajne službe ukradene imejlove Demokratskog nacionalnog komiteta proslijedile Vikiliksu kojih ih je objavio. Asanž je danas ponovio da Vikiliks nije dobio hakovane imejlove od ruske vlade. On nije naveo detalje o porijeklu tih dokumenata, tako da nije jasno da li su do Vikiliksa dospjeli preko ruskih posrednika, navodi agencija Asošijetid pres. Asanž je danas na internet konferenciji za novinare govorio o izvještaju američkih obavještajnih službi u kojima se navodi da je Rusija sprovodila kampanju kako bi pomogla pobjedu republikanskog kandidata Donalda Trampa na predsjedničkim izborima. Navode američkih obavještajnih agencija da je Rusija pokušala da utiče na predsjedničke izbore u SAD odbacio je danas i portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Peskov je rekao na konferenciji za štampu u Moskvi da je izvještaj američkih službi o ruskom miješanju u američke izbore neprofesionalan i da ne sadrži nikakve dokaze.

Rusija je ozbiljno umorna od ovakvih optužbi, koje podsjećaju na lov na vještice, rekao je Peskov.

Novoizabrani predsjednik SAD Donald Tramp u petak je kontroverzu u vezi s navodnim ruski hakovanjem izbora nazvao "lovom na vještice", koji vode njegovi protivnici koji su još uznemireni zato što ih je porazio na izborima.

Američki obavještajni zvaničnici objavili su javnu verziju izvještaja na 25 stranica, pošto su prethodno o izvještaju obavijestili budućeg predsjednika SAD Donalda Trampa i glavne kongresmene iz duže, povjerljive verzije.

U izvještaju se navodi da ruski napori da utiču na predsjedničke izbore 2016. predstavljaju najnoviji pokušaj dugogodišnjeg nastojanja Moskve da podrije liberalni demokratski poredak SAD.

Bonus video: