SAD: FBI uhapsio čelnika Folksvagena pod optužbom za prevaru

Šmitovi advokati nijesu odgovorili na zahtjev Njujork tajmsa da prokomentarišu hapšenje Šmita, a isto su učinili i Ministarstvo pravde SAD kao i portparol FBI-a u Detroitu
0 komentar(a)
Folksvagen, Foto: Reuters
Folksvagen, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.01.2017. 11:02h

Agenti američkog Federalnog istražnog biroa (FBI) uhapsili su funkcionera njemačkog proizvođača automobila Folksvagena (VW) pod optužbom za zavjeru s ciljem prevare američkih vlasti u sklopu skandala "dizelgejt", piše list "Njujork tajms".

FBI je na Floridi uhapsio Olivera Šmita, koji je bio na čelu VW-og odeljenja u SAD za prilagođavanje regulatornim propisima od 2014. do marta 2015. godine, prenosi agencija Rojters.

Šmitovi advokati nijesu odgovorili na zahtjev Njujork tajmsa da prokomentarišu hapšenje Šmita, a isto su učinili i Ministarstvo pravde SAD kao i portparol FBI-a u Detroitu.

Dženin Giniven, portparolka Folksvagena je u izjavi navela da ta kompanija "nastavlja da sarađuje sa Ministarstvom pravde, ali da ne bi bilo primjereno da komentariše istrage koje su u toku ili da raspravlja o ličnim stvarima".

Tužioci iz američkih država Njujork i Masačusets optužuju Šmita da je imao važnu ulogu u Folksvagenovim naporima da sakrije štetno emitovanje gasova iz automobila tog proizvođača od nadležnih tijela u SAD.

Bonus video: