Tramp: Protiv Rusije su samo glupi ljudi i budale

Američki obaveštajni zvaničnici objavili su u petak javnu verziju izvještaja na 25 stranica, pošto su prethodno o izvještaju obavijestili budućeg predsjednika SAD Donalda Trampa i glavne kongresmene iz duže, povjerljive verzije
0 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: Reuters
Donald Tramp, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.01.2017. 19:25h

Donald Tramp je rekao da su demokrate pokazale „veliki nemar“ time što su dozvolile da im serveri budu hakovani uoči predsjedničkih izbora 8. novembra.

Novoizabrani predsjednik SAD je to izjavio nakon što je u izvještaju obavještajnih službi navedeno da je ruski predsjednik Vladimir Putin „nastojao da pomogne Donaldu Trampu da pobijedi“.

Tramp nije optužio Rusiju za miješanje, i rekao je samo da nije bilo uticaja na izborni rezultat.

On je obećao da će sarađivati sa Rusijom „kako bi se riješili mnogi...urgentni problemi i pitanja u svijetu“.

U nizu objava na Tviteru, rekao je da dobri odnosi sa Rusijom „nisu loša stvar“ i da „samo glupi ljudi, ili budale, to smatraju lošim!“

Dodao je da će Rusija poštovati SAD više kada on bude predsjednik.

Nakon objave izvještaja, američko ministarstvo za unutrašnju bezbjednost je saopštilo da će glasačke mašine i druge izborne baze podataka biti klasifikovane kao „kritična infrastruktura“ i bolje zaštićene od sajber napada.

U izvještaju se navodi da američke obavještajne agencije vjeruju da je ruska vojna obavještajna služba GRU preko posrednika poput Vikiliksa, DCLeaks.com i hakera Guccifer 2.0 objavila mejlove Demokratskog nacionalnog komiteta (DNC) i najviših funkcionera demokrata.

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž je rekao da ukradene mejlove nije dobio od „državne strane“, ali nije isključio mogućnost da mu je materijal proslijedila treća strana.

Naglašavajući da nije bilo uticaja na ishod izbora, Tramp je rekao: „Jedini razlog zbog kojeg se raspravlja o hakovanju slabo zaštićenog DNC je taj što je poraz demokrata bio toliko velik da su skroz posramljeni!“

U intervjuu za ABC, predsjednik Barak Obama je izrazio zabrinutost zbog toga što izgleda da „republikanci ili eksperti ili politički komentatori imaju više povjerenja u Vladimira Putina nego u svoje Amerikance zato što su ti Amerikanci demokrate.“

„To ne može biti,“ rekao je odlazeći predsjednik.

Na pitanje da li je Tramp među njima, Obama je rekao: „Moramo imati na umu da smo u istom timu. Vladimir Putin nije u našem timu.“

U javnoj verziji zvaničnog izvještaja se kaže da je Kremlj postao „jasno naklonjen“ Trampu.

U dokumentu se dodaje da su ciljevi Rusije bili da „podrije povjerenje javnosti“ u američki demokratski proces i „ocrni“ demokratskog kandidata Hilari Klinton, nanoseći štetu njenim šansama za pobjedu.

„Utvrdili smo da je ruski predsjednik Vladimir Putin naredio kampanju uticaja 2016. usmjerenu na američke predsjedničke izbore,“ piše u izvještaju.

Ne navode se nikakvi detaljni dokazi o Putinovoj navodnoj ulozi.

U izvještaju se kaže da se Tramp svidio Putinu zato što je obećao da će sarađivati sa Rusijom i ruski lider je imao „brojna pozitivna iskustva radeći sa zapadnim političkim liderima koji su zbog poslovnih interesa bili spremniji da sarađuju sa Rusijom, poput bivšeg italijanskog premijera Silvija Berluskonija i bivšeg njemačkog kancelara Gerharda Šredera.“

Nasuprot tome, Putin je optužio Klintonovu za podsticanje antivladinih protesta 2011. i početkom 2012. „i zato što je kivan zbog komentara za koje gotovo sigurno smatra da ga omalovažavaju“.

Tramp je tokom kampanje često govorio da želi da popravi odnose sa Rusijom.

Takođe je stalno dovodio u pitanje tvrdnje američkih obavještajaca o ruskom hakovanju tokom izborne kampanje.

Nakon što su ga šefovi obavještajnih službi u petak informisali o izvještaju, on je odbio da pomene Rusiju, ali je rekao da ima „ogromno poštovanje prema radu i službi“ zaposlenih u američkoj obavještajnoj zajednici.

Obama je prošle nedjelje naredio protjerivanje 35 ruskih diplomata iz SAD zbog navodnog hakovanja. Rusija je poručila da neće preduzimati recipročne mjere.

Tramp je potvrdio da će Den Kouts, koji je ranije kritikovao aneksiju Krima, biti njegov novi direktor Nacionalne obavještajne službe.

Kremlj nije reagovao na izvještaj, ali su ga državni mediji odbacili.

„Senzacionalne optužbe su zasnovane na TV programima, objavama na društvenim mrežama i materijalu iz zabavnih publikacija,“ objavila je najgledanija ruska televizija Kanal jedan.

Zvanična državna TV Rosija 1 izvještaj vidi kroz prizmu budućih odnosa između dvije zemlje i „pokušaj podrivanja legitimiteta novoizabranog predsjednika“.

„Sam Donald Tramp je i dalje kritički naklonjen prema zaključcima obavještajnih službi. To očigledno nije njegova reakcija na koju su jastrebovi u Vašingtonu računali.“Neodrživa tvrdnja da nije bilo uticaja na ishod izbora

„Izjava novoizabranog predsjednika da rusko hakovanje nije imalo 'apsolutno nikakvog uticaja na ishod izbora' nema uporište u izvještaju niti u zdravom razumu,“ rekao je Adam Šif, glavni demokrata u odboru za obavještajna pitanja Predstavničkog doma.

„Jedno je reći da se nije petljalo da brojanjem glasova - što je tačno - a nešto sasvim drugo da svakodnevno objavljivanje dokumenata koji ponižavaju...Klintonovu, a koje su omogućile ruske sajber operacije, nije imalo efekta na kampanje,“ kazao je Šif. „Posljedice ovih otkrića su uveliko koristile novoizabranom predsjedniku i naškodile kampanji Klintonove, baš kao što su Rusi planirali.“

Predsjedavajući odbora Senata za obavještajna pitanja, republikanac Ričard Bur, rekao je da će njegov odbor nastaviti da prikuplja „činjenice u vezi sa aktivnim mjerama Rusije,“ i dodao: „Ovo je zabrinjavajuće poglavlje u priči koja traje.“

Bonus video: