Tramp izabrao "anti-Rusa" za glavnog obavještajca Amerike?

Senat tek treba da potvrdi imenovanje Koutsa, koji je bio član Odbor Senata za obavještajna pitanja do prošle godine. Na mjestu prvog čovjeka Nacionalne obavještajne agencije Kouts bi naslijedio generala avijacije u penziji Džejmsa Klapera
2 komentar(a)
Den Kouts, Foto: Reuters
Den Kouts, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.01.2017. 12:48h

Novi predsjvednik SAD Donald Tramp izabrao je bivšeg senatora iz Indijane Dena Koutsa za novog šefa Nacionalne obavještajne agencije, navode neimenovani izvori.

Pod njegovom kontrolom biće svih 16 obaveštajnih službi u SAD.

Senat tek treba da potvrdi imenovanje Koutsa, koji je bio član Odbor Senata za obavještajna pitanja do prošle godine. Na mjestu prvog čovjeka Nacionalne obavještajne agencije Kouts bi naslijedio generala avijacije u penziji Džejmsa Klapera.

Agencija AP navodi da bi imenovanje Koutsa, ukoliko bude potvrđeno, umirilo one koji strahuju da Tramp namjerava da uvede značajne promjene u obavještajni sistem u zemlji.

Kouts je 73-godišnji veteran Kapitol Hila, koji je osam godina bio u Predstavničkom domu Kongresa prije nego što je 1989. godine izabran za Senat. U Senatu je proveo deset godina, zatim u vrijeme administracije Džordža Buša mlađeg bio ambasador SAD u Nemačkoj, posle čega je prešao u lobističku firmu "King & Spalding".

Kouts je oštar kritičar Rusije i zalagao se za to da administracija odlazećeg predsjednika Baraka Obame kazni Moskvu zbog aneksije Krima 2014. godine.

I SAD i EU uveli su ekonomske sankcije Rusiji zbog pripajanja Krima i pružanja podrške separatistima na istoku Ukrajine. Kada je Moskva odgovorila na sankcije Bijele kuće, Kouts je bio među članovima Kongresa kojima je zabranjeno putovanje u Rusiju.

Bonus video: