Obama ostavlja Trumpu bolje stanje u ekonomiji

Bruto domaći proizvod (BDP) SAD-a je od početka ove godine porastao 1,7 odsto zaključno sa trećim kvartalom, prenosi Tanjug
1 komentar(a)
barak obama, Foto: Reuters
barak obama, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.01.2017. 17:35h

Odlazeći predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Barack Obama, ostavlja Donaldu Trumpu ekonomiju koja je, po mnogim mjerilima, u boljem stanju nego kada je on izabran 2008. godine.

Obama je na vlast došao u vrijeme najgore krize od Velike depresije, piše Bloomberg.

Bruto domaći proizvod (BDP) SAD-a je od početka ove godine porastao 1,7 odsto zaključno sa trećim kvartalom, prenosi Tanjug.

To je sporije od rasta koji je naslijeđivala većina prethodnih administracija i posljedica je slabe globalne tražnje, sve starije populacije i skromnih korporativnih investicija.

Trump je rekao da želi da dostigne prosječan godišnji rast od između 3,5 i četiri odsto.

U nepoljoprivrednom sektoru SAD-a u novembru je otvoreno 178 hiljada radnih mjesta, ali je to ipak poboljšanje u odnosu na gubitak od skoro 770 hiljada radnih pozicija u periodu održavanja izbora 2008. godine.

Stopa nezaposlenosti od 4,6 odsto, kako ocenjuje Bloomberg, stavlja Trumpa u nešto bolju poziciju od one u kojoj je bilo prethodnih šest predsjednika, uz izuzetak Georgea Busha, koji je pobijedio 2000. godine, kada je stopa nezaposlenosti bila ispod četiri odsto.

Zarada po satu je u novembru porasla 2,4 odsto, što je niže u odnosu na rast zarada uočen tokom mandata svakog od sedam prethodnih predsjednika obuhvaćenih analizom.

Američka industrijska proizvodnja je u novembru pala 0,6 odsto, što će biti jedan od velikih izazova za Trumpa.

Bonus video: