Predsjednica Južne Koreje odbila da svjedoči pred sudom: "Ne možemo da je natjeramo"

Sud je saopštio da će se suđenje nastaviti bez nje ukoliko i drugi put bude odbila da svjedoči. Postupak u Ustavnom sudu odlučiće da li Park treba definitivno da se povuče ili da ponovo preuzme dužnosti
84 pregleda 0 komentar(a)
Park Geun-Hje, Foto: Reuters
Park Geun-Hje, Foto: Reuters
Ažurirano: 03.01.2017. 12:05h

Južnokorejska predsjednica Park Geun-Hje danas je odbila da svjedoči u slučaju koji će odlučiti o njenoj budućnost poslije pokretanja procedure opoziva zbog korupcionaškog skandala.

Ustavni sud je odložio početak usmene rasprave zbog odbijanja opozvane predsjednice da svjedoči.

Sud je Park Geun-Hje zamolio zatim da svjedoči u četvrtak, kada bi i neki njenih sadašnji i bivši saradnici takodje trebalo da svjedoče.

Sud je saopštio da ne može da natjera Park da se pojavi na ročištima, kao i da će se suđenje nastaviti bez nje ukoliko i drugi put bude odbila da svjedoči. Postupak u Ustavnom sudu odlučiće da li Park treba definitivno da se povuče ili da ponovo preuzme dužnosti.

Parlament je početkom decembra glasao za opoziv predsjednice, ali je neophodna saglasnost Ustavnog suda da bi postupak bio zvanično pokrenut.

Opozicija u Južnoj Koreji podnijela je zahtjev za opoziv predsjednice zbog istrage protiv njene prijateljice i savk+jetnice Čoi Sun-Sil.

Park je osumnjičena da je pomagala Čoi u iznđjivanju novca i usluga od najvećih kompanija u zemlji i da je dopuštala svojoj prijateljici da se miješa u državne poslove, iako nije imala zvaničnu funkciju.

Advokat opozvane predsjednice Li Jung-Hvan rekao je da ona ne namjerava da se pojavi pred sudom ni u četvrtak i da vjerovatno neće svjedočiti tokom suđenja.

Ako sud formalno oduči o konačnom povlačenju Park sa funkcije, predsjednički izbori će biti održani u roku od 60 dana.

Bonus video: