IS preuzeo odgovornost za napade u Bagdadu

Prema navodima policije i zdravstvenih zvaničnika, najmanje 28 osoba je ubijeno, a 54 povrijeđeno kada su dvije bombe eksplodirale na pijaci u al-Sinaku
53 pregleda 0 komentar(a)
Bagdad, Foto: Reuters
Bagdad, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.01.2017. 10:18h

Takozvana Islamska država Iraka i Levanta (IDIL) preuzela je odgovornost za dva bombaška napada na pijacu u centru Bagdada, u kojima je ubijeno najmanje 28 osoba, a ranjeno 54, objavila je novinska agencija te terorističke organizacije Amak.

Agencija je potvrdila da su izvršena dva samoubilačka napada.

Prema navodima policije i zdravstvenih zvaničnika, najmanje 28 osoba je ubijeno, a 54 povrijeđeno kada su dvije bombe eksplodirale na pijaci u al-Sinaku.

AP ističe da u početku nije bilo jasno šta se dogodilo.

Policija je prvobitno objavila da su eksplodirale dvije bombe pored puta, a kasnije je jedan policijski zvaničnik rekao da je prvo eksplodirala bomba pored puta, a potom se bombaš-samoubica raznio među okupljenim ljudima.

Policija je, na kraju, zaključila da su u pitanju dva samoubilačka napada, prenosi Tanjug.

Napadi su se dogodili rano jutros na pijaci u al-Sinaku na kojoj se, između ostalog, prodaju dijelovi za automobile, hrana i odjeća.

Islamska država izgubila je veliki dio svoje teritorije na sjeveru i jugu Iraka, koju je zauzela 2014. godine, a sada pruža otpor ofanzivi iračkih snaga na sjeverni grad Mosul, posljednje veliko uporište te terorističke organizacije u Iraku.

Bonus video: