Ruski hakeri prodrli u električni sistem SAD

Šifra otkrivena u sistemu te sjeveroistočne američke države nije poremetila rad sistema, saopštili su zvaničnici SAD i dodali da je šifra poznata pod nazivom "Grizlijeva stepa"
2 komentar(a)
Rusija, SAD, hakeri, Foto: Shutterstock
Rusija, SAD, hakeri, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 31.12.2016. 09:45h

Šifra povezana sa ruskim hakerskim napadima otkrivena je u Vermontu, i može ukazati na ranjivost američkog električnog sistema, piše danas Vašington post, a prenosi AFP.

Šifra otkrivena u sistemu te sjeveroistočne američke države nije poremetila rad sistema, saopštili su zvaničnici SAD i dodali da je šifra poznata pod nazivom "Grizlijeva stepa".

O tom otkriću obaviještena je vlada, a to se desilo zahvaljujući pronalasku virusa u laptopu koji nije bio direktno povezan sa električnim sistemom, zbog čega je izolovan.

Kako se navodi, zvaničnici još nijesu otkrili zašto su Rusi napali baš taj sistem, ali moguće je da se radi o probi kojom su Rusi hteli da provjere koliko mogu da prodru dalje u druge sisteme.

U decembru 2015. zapadna Ukrajina je ostala bez struje zahvaljujući sajber napadu, za koji su okrivljeni Rusi, a u ovonedeljnom izvještaju američkih vlasti je navedeno da su ruske obavještajne agencije u prethodne dvije godine "gađale" mejlove demokrata virusima što se nastavilo i tokom predsjedničkih izbora u novembru.

Bonus video: