Putin: Rusija neće protjerivati američke diplomate

Ova reakcija uslijedila je kao odgovor na niz oštrih sankcija koje je SAD uvela Moskvi
0 komentar(a)
Vladimir Putin, Foto: Reuters
Vladimir Putin, Foto: Reuters
Ažurirano: 30.12.2016. 12:50h

Ruski predsjednik Vladimir Putin je poručio da neće protjerivati američke diplomate iz te zemlje.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov predložio je Putinu da se protjera 35 američkih diplomata iz Rusije.

Lavrov je rekao da Moskva neće ostaviti uvođenje novih sankcija SAD Rusiji zbog navodnog hakovanja sajtova i imejlova američke Demokratske partije bez odgovora.

Ministarstvo spoljnih poslova je predložilo Vladimiru Putinu da 31 zaposlenog u ambasadi SAD u Moskvi i četiri radnika američkog konzulata u Sankt Peterburgu proglasi za "persone non grata", rekao je Lavrov.

"Mi, naravno, ne možemo da ostavimo uvrede te vrste bez odgovora, jer je reciprocitet zakon u diplomatiji i spoljnim odnosima", istakao je Lavrov, naglasivši da su optužbe da se Rusija miješala u američke predsjedničke izbore neosnovane.

Ova reakcija uslijedila je kao odgovor na niz oštrih sankcija koje je SAD uvela Moskvi, a koje uključuju i protjerivanje 35 ruskih diplomata i zatvaranje dva objekta.

Ove akcije, kako je naveo američki predsjednik Barak Obama, nijesu cijeli odgovor SAD na "agresivne aktivnosti Rusije", prenosi Rojters.

Obama je rekao da će izvještaj njegove administracije o nastojanjima Rusije da se miješa u američke izbore ove godine biti predat Kongresu narednih dana.

Među najavljenim mjerama SAD su sankcije prema ruskim obavještajnim agencijama FSB i GRU, kao i prema 35 ruskih operativaca koji su proglašeni za "persona non grata", kao i zatvaranje dva ruska objekta u Njujorku i Merilendu za koje SAD tvrde da se koriste "za obavještajne svrhe".

Američki zvaničnik koji je želio da ostane anoniman rekao je američkoj agenciji da je ruskim diplomatama dato 72 sata da napuste SAD.

Bonus video: