"Neka nam je Bog u pomoći": Objavljene Kašogijeve poruke

Ubijeni novinar je u više od 400 poruka preko WhatsAppa opisao princa Mohameda bin Salmana kao "zvijer koja će pojesti sve na svom putu", čak i one koji ga podržavaju
201 pregleda 7 komentar(a)
Mohamed bin Salman, Foto: Reuters
Mohamed bin Salman, Foto: Reuters
Ažurirano: 03.12.2018. 08:40h

Američki CNN je danas objavio sadržaj privatnih poruka koje je ubijeni saudijski novinar Džamal Kašogi preko WhatsAppa razmjenjivao s aktivistom iz Montreala Omarom Abdulazizom.

Kako se navodi, Kašogi je u više od 400 poruka preko te aplikacije opisao princa Mohameda bin Salmana kao "zvijer koja će pojesti sve na svom putu", čak i one koji ga podržavaju.

Poruke ubijenog novinara, među kojima su i audio-snimci, fotografije i video sadržaj, navodi CNN, opisuju čovjeka koji je zabrinut zbog akcija saudijskog prestolonasljednika.

"Što više žrtava pojede, želi još više", navodi Kašogi u jednoj poruci poslatoj u maju, nakon jednog od okupljanja saudijskih aktivista. "Neću biti iznenađen ako žrtve njegove represije budu i oni koji ga podržavaju", dodaje on.

Razmjena poruka sa Abdulazizom, ističe CNN, ukazuje i na prelazak sa riječi na djela - njih dvojica su planirali osnivanje onlajn pokreta koji bi pozvao saudijske vlasti na odgovornost.

"Džamal je vjerovao da je Mohamed bin Salman problem i rekao je da bi ga trebalo zaustaviti", kazao je Abdulaziz u intervjuu za CNN.

"Neka nam je Bog u pomoći", napisao je Kašogi u jednoj poruci iz avgusta, kada je sumnjao da saudijske vlasti prate njegov razgovor sa aktivistom iz Montreala. Dva mjeseca kasnije je ubijen.

Abdulaziz je u nedjelju podnio tužbu protiv izraelske kompanije koja je stvorila softver koji vjeruje da je korišćen za hakovanje njegovog telefona.

"Nažalost, hakovanje mog telefona je imalo veliku ulogu u tome što se desilo Džamalu. Osjećaj krivice me ubija", kazao je za CNN.

Bonus video: