Australija "objavila rat" raku kože: Od 1. januara zabranjeni sloarijumi u većini država - Vijesti.me
"ZEMLJA OPEKTINA OD SUNCA"

Australija "objavila rat" raku kože: Od 1. januara zabranjeni sloarijumi u većini država

"Kvinslend već ima najvišu stopu raka kože u svijetu, i nema sumnje da postoji direktna veza između redovne upotrebe solarijuma i malignog melanoma", rekao je za AP vršilac dužnosti ministra zdravlja, Mark Mekardl

Solarijum
Solarijum (Foto: Shutterstock)

Uređaji za vještačko sunčanje - "solarijumi", zabranjeni su od četvrtka širom Australije, jedne od zemalja gdje je stopa oboljevanja od raka kože među najvišim u svijetu.

Zabrana "solarijuma" stupa na snagu 1. januara u državama Novi Južni Vels, Viktorija, Južna Australija, Tasmanija, Kvinslend i na teritoriji glavnog grada, Kanbere.

Zabranu "solarijuma" će uvesti i Zapadna Australija, ali datum još nije određen, dok samo Sjeverna Teritorija, jedini preostali australijski region, još ne namjerava da zabrani kabine za vještačko sticanje "bronzanog tena".

Australija će tako, poslije Brazila, postati druga zemlja svijeta koja je zabranila "solarijume".

"Kvinslend već ima najvišu stopu raka kože u svijetu, i nema sumnje da postoji direktna veza između redovne upotrebe solarijuma i malignog melanoma", rekao je za AP vršilac dužnosti ministra zdravlja, Mark Mekardl.

Australija čiji su stanovnici veoma izloženi suncu, naziva se i "zemljom opekotina od sunca". Zdravstvene vlasti odavno obavještavaju javnost o opasnostima od izlaganja suncu što je navelo stanovništvo da redovno koristi zaštitne kreme i da nosi šešire s velikim obodima i naočare za sunce.

Takođe odavno u Australiji je na snazi i upozorenje na "solarijume" i kućne "lampe za sunčanje". 

Po "Državnom savjetu za rak", dvije trećine Australijanaca će dobiti dijagnozu da ima neku vrstu raka kože prije navršene 70. godine što je dva do tri puta više nego u Kanadi, SAD i Velikoj Britaniji. Više od 2.000 Australijanaca umrlo je od raka kože 2011. godine, većinom od melanoma. 

Istraživanja su pokazala da korišćenje "solarijuma" između 18. i 39. godine u prosjeku za 41 odsto povećava rizik od melanoma, najčešćeg oblika raka kože mladih Australijanaca.

Nekoliko evropskih zemalja i SAD su maloljetnicima zabranile upotrebu "solarijuma", objavio je časopis "Nature".