Austrija u strahu zbog plakata džihadista - Vijesti.me
SUMNJA U PRIPREMU NAPADA

Austrija u strahu zbog plakata džihadista

Istraživanje javnog mnjenja, koje je sproveo bečki dnevnik "Hojte", pokazuje da u Austriji vlada strah od terorizma u predbožićnom periodu

Beč, Austrija
Beč, Austrija (Foto: Reuters)

Islamska država uspjela je da izazove nemir u Austriji i podstakne dodatni strah od terorizma prijetećim posterom koji se širi putem društvenih mreža.

Na posteru pod naslovom "Uskoro na odmoru", vidi se ruka sa krvavim nožem ispred bečkog trga Kolmarkt, piše Tanjug.

Portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Austrije Karl-Hajnc Grundbek ukazuje da nema konkretnih saznanja o pripremi terorističkog napada.

"Nama je poznat plakat i nadležna služba trenutno radi analizu", objasnio je on dodajući da se provjerava da li potiče stvarno od Islamske države. 

Istraživanje javnog mnjenja, koje je sproveo bečki dnevnik "Hojte", pokazuje da u Austriji vlada strah od terorizma u predbožićnom periodu. 

Tako 63 odsto Austrijanaca kaže da strahuje od terorizma u periodu pred Božić i da je samo pitanje vremena kada će Austrija biti meta. 

"Već duže vrijeme imamo povećan rizik od napada u cijeloj Evropi, a od toga nije isključena ni Austrija. Trenutno, međutim, nema konkretnih naznaka za takvu prijetnju", istakao je Grundbek. 

Takođe je dodao da na osnovu plakata koji se pojavio na socijalnim mrežama austrijske bezbjednosne vlasti ne planiraju dodatne mjere predostrožnosti. 

"Već preduzete povećane mjere bezbjednosti ostaju na snazi, i one su djelimično vidljive. Dodatno na određenim mjestima, na kojima je veće okupljanje ljudi, postoji povećano prisustvo policije. Tim mjerama pokušavamo da smanjimo rizik", ukazao je on. 

Grundbek ističe da nije samo Beč izložen prijetnjama, već postoje posteri za druge gradove u Evropi, ali i SAD. 

"Ovo je poznata strategija terorista, koji žele da održe generisanje pažnje, širenje straha i instrumentalizuju medije", objasnio je on.