Bajdenovo cerekanje vraća Obamu u sedlo - Vijesti.me
BEZ POBJEDNIKA

Bajdenovo cerekanje vraća Obamu u sedlo

Sučeljavanje potpredsjedničkih kandidata zaustavilo pad podrške demokratama

Barak Obama
Barak Obama (Foto: michellesmirror.com)

Energični nastup Džoa Bajdena u potpredsjedničkoj debati dobio je određene kritike u kojima mu se zamjera da se previše cerekao i posprdno smijuljio, ali je pripremio teren za predsjednika Baraka Obamu da povrati vođstvo u sljedećem sučeljavanju sa protivnikom Mitom Romnijem naredne nedjelje.

Nakon što je većinski utisak, nakon prošlonedjeljne debate, da je Obama u odnosu na Romnija bio mahom pasivan, Bajden je dao podstrek demokratama agresivno izazvavši protivnika Pola Rajana oko pitanja poreza, zdravstvene zaštite i spoljne politike.

Ankete sprovedene nakon debate pokazale su da su učesnici bili izjednačeni, prenio je Rojters.

Demokratski predstavnik Kris van Holen, koji je pomagao Bajdenu da se pripremi, kazao je da očekuje da Obama bude živahan tokom debate zakazane za utorak.

„Mislim da će predsjednik biti agresivniji što se tiče činjenica. Na kraju krajeva, u posljednjoj debati predsjednik je u suštini slušao kako se Mit Romni preobraća, a Mit Romni je promijenio sve svoje ranije predloge“, kazao je juče Van Holen.

Demokrate su se nadale da će Bajden popraviti utisak nakon što je Romnijev agresivni nastup republikanskom kandidatu obezbijedio da pređe u minimalno vođstvo u anketama manje od mjesec uoči izbora.

Tokom debate, potpredsjednici su se oštro sukobili oko Irana, Libije, Avganistana, kao i domaćih najznačajnih tema, uključujući nezaposlenost, zdravstvenu zaštitu, pitanje abortusa, poreza...

Kako je naveo Rojters, iskusni 69-godišnji potpredsjednik dominirao je nad mladim kongresmenom iz Viskonsina u vatrenom nastupu koji je istakao njegovo iskustvo u spoljnoj politici i zadao snažan udarac što se tiče domaćih pitanja.

Rajan (42) je uglavnom ispunio zadatak pokušavajući da pokaže da je informisan i da Romni nije pogriješio što ga je izabrao za potpredsjedničkog kandidata.

Oba tabora su proglasila pobjedu.

„Većina onih koji su gledali sučeljavanje Pola Rajana su ocijenili kao nekog ko barata činjenicama, ima jasnu, pozitivnu agendu za budućnost i čovjeka koji je veoma ozbiljan u vezi sa ozbiljnim pitanjima sa kojima se kao zemlja suočavamo“, kazao je republikanski savjetnik Ed Gilespi.

Gilespi se uhvatio Bajdenovih komentara o bezbjednosti u konzulatu u Bengaziju gdje je 11. septembra ubijen američki ambasador Kristofer Stivens. On je naveo da „postoji jasna kontradiktornost“ između izjave jednog američkog bezbjednosnog zvaničnika koji je kazao da je dva puta od Stejt departmenta tražio da se pojača bezbjednost par mjeseci uoči napada i Bajdenove tvrdnje tokom debate da im „nije bilo poznato da su tražili da se pojača bezbjednost“.

Greg Valier, analitičar iz istraživačke grupe Potomac, kazao je da misli da je Rajan „osvojio poene“, ali da je Bajden unio energiju

Greg Valier, analitičar iz istraživačke grupe Potomac, kazao je da misli da je Rajan „osvojio poene“, ali da je Bajden unio energiju u redove demokrata i da je zaustavio pad.

Obama, koji je gledao debatu u avionu dok se vraćao sa predsjedničke kampanje, kazao je novinarima da „ne može da bude ponosniji“ na Bajdena i na njegovu jaku odbranu srednje klase.

„Mislim da je Džo Bajden bio sjajan večeras. Ne mogu da budem ponosniji na njega“, rekao je Obama.

Romni je pozvao Rajana i čestitao mu nakon debate.