Demonstracije u Hongkongu ne jenjavaju: Kamenicama na policijsku stanicu, suzavac... - Vijesti.me
PODIZANE BARIKADE I BLOKIRANI PUTEVI

Demonstracije u Hongkongu ne jenjavaju: Kamenicama na policijsku stanicu, suzavac...

Vlasti su saopštile da su na zgradi policije razbijena mnoga stakla

Hongkong, protest
Hongkong, protest (Foto: Reuters)

U Hongkongu su se danas nastavile masovne demonstracije koje su mirno počele, ali su ponovo postale nasilne.

Masa je prvobitno protestovala u dva dijela grada, da bi se potom spojila i napala policijsku stanicu kamenicama, uz pomoć praćki. 

Vlasti su saopštile da su na zgradi policije razbijena mnoga stakla.

Pošto je policija bacila suzavac, demonstranti u crnoj odjeći i sa žutim šljemovima premjestili su se u dio Hongkonga s luksuznim prodavnicama.

Tu je policija više puta bacala suzavac i uglavnom uspjela da potisne masu, ali su neki demonstranti odoljeli i uzvratili, bacajući na policajce kanistere sa suzavcem, jaja i drugo što im je došlo pod ruku.

Demonstranti su danas podizali barikade i blokirali puteve i na pola sata potpuno blokirali prilaze glavnom tunelu u Hongkongu, zbog čega su stojale stotine automobila i autobusa.

Policija je saopštila da je danas uhapsila 20 demonstranata zbog nereda koji su izbili poslije jučerašnjih protestnih šetnji. 

Policija je navela da su neki od njih bacali "molotovljeve koktele" i policajce gađali ciglama, bocama i drugim predmetima, odbijajući da se raziđu.

Protestni pokret u Hongkongu, autonomnoj kineskoj teritoriji, ne pokazuje znake slabljenja ni poslije dva mjeseca demonstracija na kojima građani traže direktne izbore i veću odgovornost vlade.

Demonstranti tvrde da vlast u Pekingu i hongkonška vlada Keri Lam umanjuju građanske slobode i političku autonomiju Hongkonga, obećanu 1997. godine kada je Velika Britanija vratila Kini upravu nad tom teritorijom.


Vidi sve komentare