Dogovor SAD i Kine o sprečavanju trgovinskog rata - Vijesti.me

Dogovor SAD i Kine o sprečavanju trgovinskog rata

Prethodno su Vašington i Peking u zajedničkom saopštenju naveli da je postignut "konsenzus" oko toga da treba preduzeti mjere da se znatno smanji trgovinski deficit Vašingtona prema Pekingu

SAD i Kina, SAD, Kina
SAD i Kina, SAD, Kina (Foto: Reuters)

Kina i SAD složile su se da izbjegnu svaki trgovinski rat i povećanje carina, izjavio je kineski vicepremijer Liu He, a prenijela je danas zvanična kineska agencija Sinhua. 

"Dvije strane su postigle konsenzus da ne uđu u trgovinski rat i ne povećavaju uzajamne carinske namete", rekao je Liu koji je predvodio kinesku delegaciju na pregovorima sa američkim ministrom finansija Stivenom Mnučinom ove nedjelje u Vašingtonu.

Prethodno su Vašington i Peking u zajedničkom saopštenju naveli da je postignut "konsenzus" oko toga da treba preduzeti mjere da se znatno smanji trgovinski deficit SAD prema Kini.

U tekstu se ne precizira da li je suspendovano moguće stupanje na snagu novih američkih tarifa koje bi pogodile sa 50 milijardi dolara kinesku robu, najavljeno za utorak.

Kako prenosi agencija AP, SAD i Kina dogovorile su se da preduzmu mjere da "znatno smanje" ogromni američki trgovinski deficit s Kinom, ali američka strana nije uspjela da od Kine dobije pristanak da se obaveže na konkretan cilj izražen u ciframa.

Na kraju razgovora koji su u Vašingtonu počeli u četvrtak i završili se u subotu izdato je zajedničko saopštenje i ti razgovori su moguće pomogli da se bar malo ublaže tenzije između dvije najveće svjetske ekonomske sile, navodi AP.

Posljednjih mjeseci dvije strane su prijetile da će nametnuti kaznene tarife u milijardama dolara na uzajamni izvoz.

Prema kineskom vicepremijeru Kina i SAD ojačaće trgovinsku saradnju u oblasti energetike, poljoprivrednih proizvoda, medicinske njege, proizvoda visoke tehnologije i finansija.

Liu He je ocijenio da je taj sporazum "potreba" i dodao da treba istovremeno imati u vidu činjenicu da se "probijanje stakla ne radi za jedan dan" i da je potrebno vrijeme za rješenje strukturnih problema u ekonomskim i trgovinskim odnosima dvije zemlje.

Ukoliko se SAD i Kina ubuduće suoče s novim teškoćama treba na njih gledati mirno, održati dijalog i ponašati se prema njima korektno, dodao je on.