Enrika Penja Njeto je novi meksički predsjednik - Vijesti.me
izborna euforija

Enrika Penja Njeto je novi meksički predsjednik

Prema rezultatima, Njeto je na izborima koji su održani juče, osvojio 38 odsto glasova, što je bilo dovljno da pobjedi ostale kandidate

enrike penja neto
enrike penja neto (Foto: en.mercopress.com)

Pobjednik predsjedničkih izbora u Meksiku je kandidat Revolucionarne institucionalne partije Enrike Penja Njeto, preliminarni su rezultati izbora, koje je danas objaviomeksički federalni institut za nadgledanje izbora.

Prema rezultatima, Njeto je na izborima koji su održani juče, osvojio 38 odsto glasova, bivši gradonačelnik Meksika, Andres Manuel Lopes Obrador 31 odsto, a za Džozefinu Vaskez Mota, kandidatkinju vladajuće konzervativne Partije nacionalne akcije odlazećeg predsjednika Felipea Kalderona glasalo je 25 odsto meksičkih glasača.

Pobjeda Njeta otvara put njegovoj Revolucionarnoj institucionalnoj partiji, koja je više od 70 godina bila na vlasti, od 1929. do 2000. Andres Manuel Lopes Obrador, kandidat koalicije tri leve partije, koji je bio gradonačelnik Meksika između 2000. i 2005. godine i neuspješni predsjednički kandidat 2006. izjavio je da će sačekati definitivne rezultate izbora, i da će potom "odgovorno" postupiti, navodi agencija Assošijeted pres.

Pošto je on 2006. godine izgubio izbore, u znak protesta je na ulice Meksika izašlo stotine hiljada ljudi. Meksikanci su na jučerašnjim izborima birali i 500 poslanika, 128 senatora, šest državnih guvernera i lokalne vlade. Izabrani predsjednik preuzima dužnost 1. decembra.