FOTO priča: Virtuelni samit lidera G20 - Vijesti.me
CILJ JE ODGOVORITI NA BRZO ŠIRENJE PANDEMIJE

FOTO priča: Virtuelni samit lidera G20

Internetom su kružile slike ovog neobičnog sastanka G20 i lidera koji sede ispred ekrana, bez velike pompe, kamera i komplikovane organizacije, piše AP

Detalj sa sastanka
Detalj sa sastanka (Foto: Beta/AP)

Lideri grupe država sa najrazvijenijim svjetskim ekonomijama (G20) sastali su se danas na virtuelnom samitu sa ciljem da odgovore na brzo širenje pandemije koronavirusa i njene ekonomske posledice.

Sastanak G20 u kom je učestvovalo više desetina šefova država, trajao je 90 minuta, za razliku od uobičajenih samita koji su trajali dva dana.

Ovogodišnji domaćin trebalo je da bude Rijad u Saudijskoj Arabiji.

"Ova kriza zahtjeva globalni odgovor. Svijet računa na to da ćemo se okupiti i sarađivati kako bismo se suočili sa ovim izazovom", rekao je kralj Saudijske Arabije Mohamed bin Salman koji je predsjedavao samitom.

Sastanak je održan usred kritika da najbogatije države svijeta nijesu preduzele konkretnu akciju da se izbore s virusom i njegovim ekonomskim posledicama.

Internetom su kružile slike ovog neobičnog sastanka G20 i lidera koji sede ispred ekrana, bez velike pompe, kamera i komplikovane organizacije, piše AP.

Ovakav vid komunikacije lidera dovodi i do netransparentnosti jer novinari nijesu u mogućnosti da prisustvuju i postavljaju pitanja, dodaje ta američka novinska agencija.

Kraljevstvo koje ove godine predsedava G20 saopštilo je da je organizovalo virtuelni samit kako bi se unapredili napori u borbi protiv pandemije i zastoja ekonomije.