Kina pozvala Iran i SAD na uzdržanost poslije napada dronovima u Saudijskoj Arabiji - Vijesti.me
"ZAJEDNO OČUVATI MIR I STABILNOST"

Kina pozvala Iran i SAD na uzdržanost poslije napada dronovima u Saudijskoj Arabiji

Napetosti između Irana i SAD već su prijetile da prerastu u direktan vojni sukob u junu kada je Iran srušio jedan američki dron

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Beta/AP)

Kina je pozvala danas Iran i SAD na "uzdržanost" poslije optužbi Vašingtona da je Teheran odgovoran za napad dronovima na naftne objekte u Saudijskoj Arabiji.

"Pozivamo uključene strane da se uzdrže od preduzimanja mjera koje bi vodile eskalaciji tenzija u regionu. Nadamo se da dvije strane mogu da pokažu uzdržanost i zajedno očuvaju mir i stabilnost na Bliskom Istoku", rekla je na redovnoj konferenciji za novinare Hua Čunjing, portparolka kineskog ministarstva spoljnih poslova, povodom napada i američkih optužbi upućenih Iranu.

Ona je rekla da u nedostatku nesporne istrage na osnovu koje bi mogli da se izvuku zaključci nije odgovorno da se pretpostavlja ko je kriv za taj napad.

Napad dronovima na dva ključna naftna objekta u Saudijskoj Arabiji u subotu, izazvao je požar na instalacijama, posle čega je Saudijska Arabija, glavni izvoznik nafte u svetu, bila primorana da privremeno prepolovi svoju proizvodnju. Za napad su odgovornost prezeli jemenski pobunjenici Huti, koje podržava Iran. Protiv njih se proteklih pet godina bori koalicija predvođena Saudijcima koja pomaže međunarodno priznatoj vladi u Jemenu.

Amerika smatra da je Iran odgovoran za napad, dok je Iran odbacio te tvrdnje navodeći da je cilj da se tim optužbama stvori pretekst za buduće akcije protiv njega.

Tenzije između dvije zemlje porasle su od kada su se SAD jednostrano povukle iz iranskog nuklearnog sporazuma 2018. godine, i poslije ponovo uvele ekonomske sankcije Teheranu.

Napetosti između Irana i SAD već su prijetile da prerastu u direktan vojni sukob u junu kada je Iran srušio jedan američki dron.


Vidi sve komentare