Lavrov: SAD nastavljaju da se vojno miješaju, uprkos jadnim rezultatima - Vijesti.me
KRITIKA INTERVENCIONIZMA

Lavrov: SAD nastavljaju da se vojno miješaju, uprkos jadnim rezultatima

Vašington je otvoreno proglasio da ima pravo da jednostrano koristi silu svuda da bi branio svoje interese", rekao je ruski ministar u govoru na zasijedanju Generalne skupštine UN

Sergej Lavrov
Sergej Lavrov (Foto: Reuters)

 Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov kritikovao je u govoru u Ujedninjenim nacijama američki vojni intervencionizam.

"Vašington je otvoreno proglasio da ima pravo da jednostrano koristi silu svuda da bi branio svoje interese", rekao je ruski ministar u govoru na zasijedanju Generalne skupštine UN. 

"Vojno miješanje je postalo norma, uprkos jadnom rezultatu vojnih operacija SAD posljednjih nekoliko godina", rekao je Lavrov pominjući intervencije u Iraku, Libiji i Avganistanu.  

Rusija koja podržava Siriju, smatra da Vlada u Damasku treba da se uključi u koaliciju protiv vojske "Islamske države", pogotovo što je Damask "jasno stavio do znanja da je spreman da se pridruži", rekao je Lavrov.  

Sjedinjene Države, zajedno s koalicijom niza zemalja, većinom arapskih, od početka ove nedjelje izvode avionske napade na položaje vojske "Islamske države" na teritoriji Sirije.

Sjedinjene Države od početka avgusta bombarduju i položaje te vojske u Iraku.