Lociran srušeni alžirski avion: Putnici i posada stradali - Vijesti.me
oluja krivac?

Lociran srušeni alžirski avion: Putnici i posada stradali

Kompanija „Er Alžir“ navela je na Tviteru da se avion izgleda srušio „u regionu Tilemsi, 70km od Gaoa“

Dva francuska borbena aviona locirala su danas olupinu alžirskog aviona koji se srušio iznad sjevernog Malija sa 110 putnika i šest članova posade.

Ovo je za Foks njuz izjavio neimenovani zvaničnik francuskog Ministarstva odbrane.

I jedan predstavnik aeorodroma potvrdio je za NBC da je olupina aviona locirana, prenosi Raša tudej.

Kompanija „Er Alžir“ navela je na Tviteru da se avion izgleda srušio „u regionu Tilemsi, 70km od Gaoa“.

Grad Gao nalazi se na lijevoj obali rijeke Niger. 

Rojters javlja da je alžirski zvaničnik potvrdio da je avion na letu AH5017 pao, ali je odbio da daje bilo kakve detalje o uzroku

Rojters javlja da je alžirski zvaničnik potvrdio da je avion na letu AH5017 pao, ali je odbio da daje bilo kakve detalje o uzroku, lokaciji pada i sudbini putnika.

Alžirski mediji su objavili da su svi putnici i članovi posade poginuli.

Avion "Er Alžira", sa kojim je izgubljen kontakt 50 minuta po polijetanju iz Burkine Faso, srušio se, izjavio je danas neimenovani zvaničnik alžirske avijacije.

"Mogu da potvrdim da se avion srušio", rekao je zvaničnik agenciji Rojters.

On, međutim, nije želio da kaže gdje se avion, sa 110 putnika i šest članova posade, srušio i šta je mogući uzrok nesreće.

U međuvremenu, dva francuska borbena aviona koja su stacionirana u zapadnoj Africi upućena su da lociraju avion Er Alžira, izjavio je portparol farncuske vojske Žil Žaron.

"Oni će pretraživati područje od desticije na kojoj je posljednji put avion bio duž rute kojom je trebalo da ide", rekao je portparol francuske vojske.

Francuski ministar saobraćaja Federik Kuvalije izjavio je da je u avionu bio veći broj Francuza. 

Avion je izvodio zajednički let sa španskom kompanijom Svifter, prenijela je ruska agencija Ria Novosti. Španski sindikat pilota Sepla je, u međuvremenu, saopštio da su svih šest čalnova posade Španci.

Alžirska TV stanica Anahar ranije je javila da je avion pao u oblasti oko glavnog grada Nigera, dok je francuski ministar saobraćaja Federik Kuvalije izjavio da je avion nestao iznad sjevera Malija.

Aviokompanija Er Alžir saopštila je da je izgubila kontakt sa svojim avionom nakon što je poletio iz Uagadugua, u Burkini Faso. Er Alžir napominje da se radi o avionu DC-9, koji je letio za grad Alžir.

Avion se u trenutku gubitka kontakta nalazio u vazdušnom prostoru Malija, približavajući se alžirskoj granici. Od njegove posade je prethodno zatraženo da skrene s putanje zbog loših vremenskih prilika i da bi se izbjegao eventualni sudar sa jednom drugom letjelicom, na letu Alžir - Bamako.

Kontakt je izgubljen nakon promjene kursa aviona.

U skladu sa procedurom, preduzete su vanredne mjere u potrazi za avionom sa leta AH5017, objavio je Er Alžir.

Februara ove godine u Alžiru se dogodila jedna od najtežih nesreća u istoriji vazduhoplovstva te zemlje, kada je vojni avion C-130, u kojem je bilo 78 ljudi, srušio na planinskom sjeveroistoku zemlje.

Tada je poginulo više od 70 osoba.